11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 3. јул 2018.

Патријарх Иринеј: Остајем при ставу да није време за долазак папе Фрање у Србију


Поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј казао је да и даље остаје при свом ранијем ставу да није време за долазак папе Фрање у Србију.

"Својевремено сам рекао шта имам и остајем при томе", рекао је патријарх Иринеј за лист Блиц.

Говорећи о сусрету са државним секретаром Ватикана, кардиналом Пјетром Паролином, Иринеј је казао да није било говора о доласку папе Фрање.

"О томе ниједну реч нисмо разменили. Ни са једне ни са друге стране. Било је говора о другим стварима, али о томе не", казао је патријарх Иринеј.

 Почетком ове године поглавар СПЦ је рекао да није време за долазак папе Фрање и да је "због свега што се десило у прошлости и огромног броја прогнаника из Хрватске велики део народа против тога".

Као разлози за недолазак папе у Србију, увек се чуо став СПЦ да би папа прво требало да се поклони жртвама Јасеновца, па тек онда да додје у Београд.

Према наводима листа, тумачења су да се атмосфера мења због тога што Ватикан није признао Косово и зато што није прогласио за свеца Алојзија Степинца, загребачког надбискупа у време НДХ, којег Србија сматра саучесником режима одговорног за многе ратне злочине над Србима.

Извор: НСПМ

Нема коментара:

Постави коментар