11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 5. јун 2018.

Вучић: НАТО би повратак наше војске на Косово третирао као непријатељски акт


Чињеница да велике силе не признају, односно немају намеру да уваже Резолуцију 1244, за нас само значи да ми имамо врло мале могућности да нешто учинимо, рекао је данас председник Александар Вучић.

Вучић је то рекао на питање новинара може ли Србија, након учесталих напада на Србе и спекулација приштинских медија о распоређивању снага безбедности на административној линији, да на Косово „уведе” хиљаду припадника својих снага безбедности, како то предвиђа резолуција УН.

„То није право и то није правично, али ми се боримо у складу с врло малим могућностима и унутар веома уског маневарског простора и наше је да се боримо”, рекао је Вучић.

Како је појаснио, он је лично поводом идеје о повратку хиљаду војника упозорен да ћемо, ако то покушамо, доћи у сукоб с највећом војном силом на свету.

„Ако покушате да уђете са својом војском и својом полицијом на Косово, НАТО ће то да третира као непријатељски акт”, пренео је председник упозорење које је добио.

Каже и да је више пута поредио ситуацију, рецимо, с резолуцијом о Јерусалиму, где су западне силе одбациле Трампов притисак да своје амбасаде пребаце у тај град, како је урадила Бела кућа.

Они су то, додао је, правдали чињеницом да би такав поступак био у супротности с резолуцијом о Јерусалиму.

„Ја сам им тада рекао да се сви заједно понашају противправно кад руше Резолуцију 1244, а они онда слежу раменима, погледају у своје саветнике и ништа”, навео је.

То је, каже, озбиљна ситуација, те жели да грађанима објасни да те људе не интересују право и Резолуција 1244, већ сила и фактичко стање.

„Важи само право силе и ми у складу с тим морамо да се трудимо да сачувамо мир и безбедност и да сви градимо бољи живот и јачу економију”, поручио је Вучић. (Танјуг)

Платформа Приштине не оставља простор за договор

Платформа за преговоре која је представљена у косовском парламенту отежава разговоре у Бриселу, али и показује праве намере Приштине, рекао је данас председник Александар Вучић, али и указао да су, без обзира на то, разговори једино решење.

„Ту платформу када прочитате видите да нису оставили ни милиметар, ни један одсто простора за било какав договор”, рекао је Вучић, истичући да је друга ствар да ли ће тај документ добити већину.

Вучић сматра да под спољним притиском таква платформа неће бити усвојена у покрајинској скупштини, јер би, каже, сваком било јасно да све после тога постаје бесмислено.

Али, такав текст говори, истакао је, о намерама и жељама Приштине.

Он је подсетио и на изјаву из Приштине да би нам учинили страшну част и услугу тиме што ће да прихвате помирење, уколико их признамо.

Како је рекао, оно што би Срби требало да добију по томе је да нам Албанци кажу - ево, прихватамо то да се помиримо са вама, ако нас признате.

Према његовим речима, такав став произлази из чињенице да они живе у потпуно затвореном систему, где и нема простора за другачији глас.

Вучић је истакао да је поносан што код нас није тако и навео пример фестивала „Мирдита”, где су и Срби и Албанци из Приштине могли да дођу и кажу све најгоре о њему...

„Код њих постоји то – Срби су починили злочине, геноцид, Србе смо победили у рату, као да Американци нису ни учествовали, зато морају да нас признају, а онда ћемо ми бити вољни да учинимо страшан уступак и да кажемо да смо се помирили, мада суштински то не мислимо”, рекао је Вучић.

Када то чујете онда схватите, нагласио је, да то просто није реално, нити је могуће, нити има много везе са овоземаљским животом.

Додао је да смо и ми много пута живели у сопственим заблудама, али и да је веома задовољан што данас рационално и добро процењујемо свеукупно стање, и не задовољавамо се и залуђујемо само сопственим идејама и ставовима.

„У сваком случају, биће врло тешко када неко дође са таквом или сличним платформама у Брисел, али Србија неће да одустане од разговора зато што су разговори једино решење” закључио је председник Србије. (Танјуг)

Албанци желе да заузму север Космета

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Албанци имају само један сан, а то је заузимање севера јужне српске покрајине, и у том светлу треба, каже, видети и свако њихово инсистирање на преговорима о енергетици.

Вучић је навео да се првих шест тачака Бриселског споразума тичу искључиво заједнице српских општина, те да тек након испуњења тих обавеза може бити говора о даљим преговорима.

„Ми немамо споразум о енергетици, по стоти пут понављам исту ствар. Нема га, а обавеза из Бриселског споразума је да се настави дискусија о енергетици и Телекому. У међувремену смо о Телекому постигли споразум, то је једна реченица у оквиру тачке 13, постигли смо договор око Телекома и он је спроведен у дело”, рекао је Вучић и додао да енергетика може доћи на ред, али тек на крају, након испуњења Бриселског споразума.

Како каже, инсистирање на договорима око енергетике је начин на који Албанци желе да заузму север КиМ.

„Они желе на све начине да заузму север Косова, то је суштина свега. Знају они да нема Срба у Штимљу, да их нажалост нема у Сувој Реци, да их је око 300 у Ораховцу, можда свега 400 у Великој Хочи. Једини њихов циљ је заузимање севера, енергетику хоће да би могли да заузму Валач и да би могле Газиводе да заузму физички. То је сва суштина и ништа друго. Ја им говорим у лице од почетка, и вама говорим, и рекао сам милион пута и међународним представницима – не може”, навео је Вучић.

Председник Србије каже да је „поново у игри” и закон о Трепчи, те да је то још један доказ да се све што Албанци раде „тиче севера”.

„Они имају само један сан, то је заузимање севера покрајине. По ономе што смо ми потписали са НАТО, они немају право да улазе са својим трупама на север без двоструке сагласности. То су кршили већ два пута, када су користили лажне разлоге за упад са оклопним возилима и оружјем, једном када су причали лажну причу о возу који нису ни видели, а други пут када се десио инцидент са Марком Ђурићем”, рекао је Вучић.

Он је подвукао да је Србија спремна на разговор, али да постаје све теже одржати мир и стабилност, будући да је све израженија нервоза међу Албанцима.

„Желе по сваку цену да заузму све оно што они мисле и чини им се, по праву, које су им дали Американци и неке западне земље бомбардујући Србију, да на то имају апсолутно право и тако се понашају”, казао је Вучић.  (Танјуг)

Узбуњивачи штите, не нарушавају систем

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су Србији преко потребни узбуњивачи, људи који указују на корупцију, и изразио наду да ће Србија променити однос према њима, јер је то, објаснио је, важно за напредак наше земље.

„Корупција је тешка болест, велико зло и права пошаст савременог доба и узбуњивачи су нам преко потребни”, рекао је Вучић новинарима после учешћа на међународној конференцији „Гласна пиштаљка: Узбуњивачи и новинари против корупције”.

Вучић је рекао да је задовољан што смо пре три године почели да примењујемо Закон о заштити узбуњивача, те оценио да смо у много чему, не само у региону, по том питању међу најбољима.

„Међутим, још много тога треба да радимо - не да достигнемо европске и светске стандарде, већ да променимо сопствену свест и да разумемо да узбуњивачи нису људи који нарушавају систем, већ они који пре свега штите систем”, нагласио је Вучић.

Пренео је да су током конференције изнесени најгори примери корупције, где су ствари завршаване и смртним исходом, и рекао да верује да ћемо као друштво имати снаге да још снажније наставимо са применом Закона о заштити узбуњивача, кроз сарадњу свих органа.

„Пре свега у сарадњи Републичког јавног тужилаштва, Врховног касационог суда, Правосудне академије и узбуњивача. Надам се да ће онда резултати бити још бољи, да ће друштво разумети примену овог Закона”, рекао је председник Србије,

Он је нагласио да ће узбуњивачи и правосудни органи имати подршку државе у свом раду.

(Танјуг, Политика)

Нема коментара:

Постави коментар