11111111111111

Претражи овај блог

петак, 9. фебруар 2018.

Српкиња великог срца

Ако хоћеш да чујеш нешто тужно, обрати се мушкарцу. Ако хоћеш да нешто буде урађено, обрати се жени. (Маргарет Тачер)

Домаћин, гђа Ребека Мекдоналд, прикупила је 75 хиљада долара за Фондацију Улагање у будућност Епархије канадске Српске Православне Цркве која стипендира младе српске студенте у Канади.

У суботу, 3. фебруара 2018. године, у Торонту, у организацији гђе Ребеке Мекдоналд, жене највећег срца Северне Америке, рођене у Сарајеву, а одрасле у Београду, која преко три деценије живи и ради у Канади, одржано је донаторско вече на коме је прикупљен новац за стипендирање школовања најуспешнијих српских студената који своја знања усавршавају и стичу у Канади.

Поред чланова породице Мекдоналд, овом догађају су присуствовали: амбасадор Републике Србије у Канади г. Михаило Папазоглу, генерални конзул Републике Србије у Торонту г. Василије Петковић, старешина Саборног храма у Мисисаги презвитер Јован Маријанац; протођакон др Дамјан Божић; г. Френк и гђа Моника Хезнфрот, оснивачи и власници фирме за производњу аутомобилских делова; г. Џон Берд, конгресмен и бивши министар спољних послова Канаде; г. Стивен и гђа Џенифер Мекдоланд, директор Канадске банке; г. Данијел Мекдоналд, оснивач и власник фирме филтера за воду; г. Брус Кембл, бизнисмен; гђа Џил Деним, корпоративни директор Инвест фонда Канадске банке; г. Влада Дошен, српски предузетник из Торонта; г. Петар Стефановић, председник инжењерске компаније, и други.

На овој изузетно успешној вечери, домаћин гђа Мекдоналд заједно са својим пријатељима прикупила је 75 хиљада долара за Фондацију Улагање у будућност Епархије канадске Српске Православне Цркве која стипендира младе српске студенте у Канади.

Већ у недељу, 4. фебруара 2018. године, на централној прослави Савиндана и Дана државности Републике Србије у Торонту, троје најуспешнијих, међу одличним студентима, добило је стипендије: Јелена Танић ( студент друге године Медицинског факултета, стипендиста у Лабораторији за медицину и патологију Универзитета у Торонту), Катарина Зец (студент друге године социологије на Рајерсон универзитету) и Стефан Пјанић (студент прве године компјутерског инжењеринга Рајерсон универзитета).

Гђа Ребека Мекдоналд је те вечери нагласила да је Фондација тек започела свој рад и да су планови за будућност велики: -Окупили смо се овде, пре свега, због наше заједнице. Будућност ове земље и наше заједнице у Канади, будућност нас самих су наша деца. Уверена сам да је сума коју смо сакупили, сума од 75 хиљада долара тек почетак. Нисам их сама сакупила, већ заједно са својим пријатељима из Канаде. Неки од њих су овде са нама и посебно им захваљујем. Желим да наставимо да заједно сањамо о нашој дивној деци и омогућимо им да остваре своје жеље и тежње. Данас смо видели њих троје, али у Србији има много дивних младих људи, и морамо настојати да им помогнемо да остваре своје снове, да буду најбољи у својим животним изборима, да буду оно што желе. Хвала свима. Желим да вам кажем да је мој циљ да у наредним годинама сакупим бар милион долара за нашу идеју сабрану у заједничкој Фондацији.

Ребека Мекдоналд је са 22 године, а као студент Медицинског факултета Универзитета у Београду, отишла у Канаду и постала једна од најуспешнијих и најбогатијих жена у свету бизниса, али и хуманитарни радник која посебно помаже Српску Православну Цркву и српски народ. Финансирала је изградњу српске православне цркве у Торонту, помаже српске организације и манифестације и стипендира младе Србе у Канади.

Гђа Мекдоналд, крштено име Убавка Митић, рођена је у Сарајеву. Одрасла је у Београду. После друге године студија на Медицинском факултету одлази у Торонто. Пре двадесет година основала је фирму JUST ENERGY која се бави продајом енергетских деривата. Због великог успеха у пословању седам године заредом бирана је за најуспешнију пословну жену у Канади. Више пута отварала је Њујоркшку берзу, што се сматра круном успеха пословних људи у Северној Америци. У току ратова и погрома српског народа гђа Мекдоналд је помогла принудно расељено српско становништво. Преко Владе Канаде упутила је новчану помоћ за народ у поплављеном Обреновцу. Обновила је више сиротишта. Један део Универзитетске болнице у Торонту носи њено име.

За допринос развоју српске колоније у Канади, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј одликовао је 2016. године гђу Мекдоналд орденом Светог Саве. Председник Републике Српске г. Милорад Додик одликовао је 2017 године гђу Ребеку орденом части са златним зрацима за признати јавни рад и резултате, допринос у области хуманитарног рада и помоћи српском народу и Српској Православној Цркви у обнови, као и за допринос развоју билатералних односа између народа Републике Српске и Канаде.

протођакон Дамјан Божић





Извор: Српска Православна Црква

Нема коментара:

Постави коментар