11111111111111

Претражи овај блог

субота, 13. јануар 2018.

Патријар Иринеј: Сви Архијереји јединствени у ставу, Косово и Метохија – света српска земља

Патријарх Иринеј, за „Новости“, о наводним неслагањима у цркви. Зна се наш став о светој српској земљи – каже поглавар СПЦ.

У Српској Православној Цркви не постоји подела око дијалога о Косову и Метохији. Опште је познат став Цркве о нашој светој земљи и чврсто верујем да по том питању неће бити размимоилажења.

Ово је, ексклузивно за „Новости“, изјавио патријарх Иринеј, који том поруком енергично одбија спекулације које су се ових дана појавиле у појединим медијима, а које су погонско гориво пронашле у јавном нападу митрополита Амфилохија на председника Александра Вучића.

Његова светост није хтео да се упушта у тумачење ових гласина и категоричан је у ставу да је српском народу у целини – неопходно јединство на свим пољима и то не само у разрешавању компликованог косовског чвора.

Подсетимо, поједини медији су протеклих дана спекулисали да су, наводно, неке владике у тајности покушале да прикупе потписе за одржавање ванредног Сабора СПЦ на коме би се, између осталог, сучелили ставови о предлогу решења за косовско питање о ком већ месецима у националним институцијама и свим круговима друштва траје отворени дијалог.

Да ризик од цепања или дубљих неслагања у Сабору Српске православне цркве не постоји тврди историчар и некадашњи председник Међурелигијског савета Александар Раковић.

– Ова врста ризика на тему будућности Косова и Метохије не постоји. Црква је кроз божићну посланицу коју потписују сви архијереји заузела јасан став да за СПЦ не долази у обзир ни подела, нити било која форма признавања независности покрајине. Разлике у виђењима политике председника Вучића о косовском питању патријарха Иринеја и митрополита црногорско-приморског Амфилохија њихова су лична мишљења на која свакако имају право. Када је реч о виталним питањима српског народа, какво је будућност јужне покрајине, међу њима нема суштинске разлике.

Извор: Новости

Нема коментара:

Постави коментар