11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 7. децембар 2017.

Протести против признања Јерусалима, има рањених

ХЕБРОН, ЗАПАДНА ОБАЛА - Израелска војска ранила је 17 особа, једна од којих је у критичном стању, када су запуцали на демонстранте окупљене на протестима на Западној Обали и Појасу Газе, поводом америчког признања Јерусалима као престонице Израела.

На десетине демонстраната окупило се на граничном прелазу са Израелом и гађало камењем војнике са друге стране.

Војска Израела је на провокације на граници одговорила пуцњавом бојевом муницијом, приликом чега су рањена два демонстранта, један од којих се налази у критичном стању, саопштили су лекари.

Како јавља Ројтерс, израелски војници користили су током протеста у градовима Хеброн и Ал Бирех и бојеву и гумену муницију. Бојевом муницијом рањен је један демонстрант, а још 14 је повређено гуменим мецима.

Према наводима сведока, хиљаде људи окупило се у градовима Хеброн и Ал Бирех на Западној Обали, где су викали „Јерусалим је престоница Палестине”, а неки су гађали војнике камењем.

Портпаролка израелске војске саопштила је да су војници користили „опрему за разбијање демонстрација” против стотина демонстраната који су бацали камење и тврде предмете.

Палестинске власти позвале су на генерални штрајк поводом јучерашње одлуке председника Трампа да призна Јерусалим као престоницу Израела.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон рекао је данас поводом критика на рачун одлуке Доналда Трампа о признању Јерусалима као израелске престонице, да је председник САД само признао реалност.

Тилерсон је Трампов поступак бранио на маргинама конференције ОЕБС у Бечу.

САД ће, како је додао, још подржати дводржавно решење за израелско-палестински конфликт, „ако је то жеља две стране”.

Како је додао, о коначном статусу Јерусалима треба да се договоре Израелци и Палестинци.

Читав свет жели мировни процес и САД још верују да постоји шанса за то, рекао је Тилерсон. (Танјуг)

Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар