11111111111111

Претражи овај блог

среда, 6. децембар 2017.

СЛОВО О ВЕРИ 1

        Свети мученик Јаков, који се подвизавао у манастиру Дохијару и у Ивиронском скиту, био је обдарен пророштвом и другим благодатним даровима. Хришћанима који су били потчињени турској власти проповедао је еванђеље покајања. Пошао је из Солуна, а стигао до Нафпактоса. Био је заробљен и доведен пред султана Селима, где је Христа исповедио као јединог истинитог Бога. Због тога је био обешен заједно са двојицом својих ученика, ђаконом Јаковом и монахом Дионисијем.

***
Свети Мученик Гедеон Каракалски живео је у време туркократије (турске окупације). У детињем узрасту био је присиљен да се одрекне своје вере. Утекао је на Свету Гору и замонашио се. Будући да је чезнуо за мученичком смрћу, отишао је у Велестинон и Трново, где је ватрено и одважно исповедио хришћанску веру. Пострадао је тако што су му секиром одсецали један по један део тела, најпре руке а затим и ноге, све док није, изговарајући молитву, предао дух.

***

Један живахан младић рекао је неком старом монаху: „Бог не постоји. Ја у то не верујем.”
„Приђи ближе. Зар не знаш да цврчак који сада пева говори о Богу? Зар не видиш какво крзно има ова мачка? Ни краљица фредерика није имала такву бунду!”
Младића су дубоко гануле ове старчеве речи. Његово тврдоглаво безверје беше ишчезло.

***

Велики трезвеноумни исихаста и затворник, Калиник Катунакијски, провео је живот у подвижничким напорима и зноју. Кад је дошло време да преда душу, он је рекао: „Благодарим ти Боже мој што, чак и да ништа друго нисам учинио у животу, умирем као православац!”

Извор: Старечник
#старечник, #starecnik,

Нема коментара:

Постави коментар