11111111111111

Претражи овај блог

петак, 10. новембар 2017.

Православни витез: Николај Васиљевич Гогољ

Уочи 62. Београдског сајма књига у издању издавачке куће Бернар из штампе је изашла књига „Православни витез. Николај Васиљевич Гогољ“.

Књига представља ризницу духовног блага непознатог српском читаоцу о животу и стваралаштву једног од највећих писаца руске књижевности 19.века.

Књига је подељена на три целине: на текстове познатих руских религиозних мислилаца 19. и 20. века о Гогољу, на кратка еписторална разматрања у које спада неколико писама професора Плетњева и неколико веома значајних писама самог Гогоља, и на делове Гогољеве духовне прозе, скоро потпуно непознате српском читаоцу.

Гогољ, који је провео свој живот монашки у свету, у сталној молитви и послушању, у својој прози оваплоћује хришћанске идеале, богочежњивост, и пре свега, неизмерну љубав према Богу, према православној Русији, Русима и Словенима уопште. У предивној молитви Пресветој Богородици, коју је и српско монаштво јако волело, откривамо да се Николај Васиљевич интересовао за српске народне песме и да је учио српски језик.

„Човек мора да се подсећа да он није никаква материјална скотина, већ високи грађанин високе небеске државе. И све док он не почне да колико-толико, живи животом небеског грађанина, неће успети да доведе у ред ни свој живот земаљског грађанина“- Гогољеве речи које, када се једном прочитају, не могу се избрисати из душе православног верника.

„Православни витез“ је намењен свим православним верницима - да ојачају у вери и љубави; боготражитељима- да открију Бога, и свима онима који још увек сумњају у постојање хришћанских идеала у овоземаљском животу.


Књига је смештена у библиотеку „Тихи глас“. Библиотека „Тихи глас“ доноси до читалаца богословску, теолошку и филозофску мисао руских писаца са краја 19. и почетка 20. века: Ивана Иљина, архиепископа Илариона Троицког, архиепископа Јована Шаховскоја, Сергеја Фудеља, Ивана Буњина, и многих других.

Ову и друге књиге издавачке куће Бернар можете наручити путем маила на office@bernar.org , agencijabernar@gmail.com или путем телефона на 011/23-91-519.

Православие.ру
 

Нема коментара:

Постави коментар