11111111111111

Претражи овај блог

петак, 27. октобар 2017.

Каталонски парламент прогласио независност

Рахој позвао на смиреност после проглашења независности.- Европска комисија без коментара.- Оштре поделе у каталонском парламенту уочи гласања

БАРСЕЛОНА - Каталонски парламент прогласио је данас тајним гласањем независност каталонске републике.

Каталонски парламент гласао је за покретање конститутивног процеса одвајања од Шпаније са 70 гласова за, 10 против и 2 неважећа гласа, преноси каталонски лист Вангвардиа.

Грађани који су се окупили испред зграде парламента овацијама су поздравили ту одлуку.

Пре гласања у каталонском парламенту данас се се чули противречни гласови уочи очекиваног гласања о предложеном отцепљењу од Мадрида, при чему су сепаратисти поднели предлог закона о формирању независне републике најављујући „историјски корак”, док се опозиционари и унионисти томе жестоко противе.

Портпарол радикалне левичарске, сецесионистички настројене партије Кандидатура за народно јединство (ЦУП) Карлес Риера рекао је да је Каталонија спремна да оствари оно што сепаратисти називају правом тог шпанског региона на самоопредељење, преноси АП.

„Данас смо спремни да учинимо историјски корак. Данас постајемо политички ентитет с правом на самоопредељење и ми га остварујемо”, истакао је он.


Истовремено, социјалистичка посланица у каталонском парламенту оштро је критиковала сепаратисте што извитоперују регионалне законе у циљу проглашења независности и истакла да ће радити на „повратку легалитета у јавне институције”.

Портпаролка социјалиста Ева Гранадос рекла је и да посланици Партије социјалиста Каталоније (ПСЦ) неће присуствовати гласању о предлогу о успостављању нове републике.

И конзервативне унионистичке стране у редовима опозиције најавиле су да ће напустити скупштинску салу уочи почетка гласања.

Гранадос је рекла да су сепаратисти „несмотрени”, упитавши их зашто граде нову земљу засновану на концепту демократије који је „нетолерантан и секташки” и који искључује оне који се противе независности.

Претходно је портпарол водеће опозиционе партије у каталонском парламенту поцепао у парампарчад примерак предлога сепаратиста о проглашењу независности тог региона од остатка Шпаније, истакавши да „сецесионисти изводе пуч против демократије у Шпанији”.

Карлос Карисоза, портпарол Грађанске партије која се залаже за јединство Шпаније, поцепао је примерак предлога закона о проглашењу независности током данашње расправе уочи очекиваног гласања у каталонском парламенту.

„Са овим папиром претварате Каталонце који вас не следе у сирочад без владе и зато вам Грђанска партија неће допустити да уништите Каталонију”, истакао је Карисоза.


Он је навео да је „данас тужан и драматичан дан у Каталонији, када сецесионисти изводе пуч против демократије у Шпанији”. Сецесионисти имају незнатну већину у парламенту, напомиње америчка агенција. Истовремено, више стотина градоначелника каталонских градова заједно су узвикивали „Независност!” унутар зграде каталонског парламента. Они су подршку сепаратистима пружили неколико сати уочи очекиваног гласања у парламенту те шпанске покрајине о предложеном отцепљењу од Мадрида и формирању независне републике.

Каталонски сепаратистички настројени посланици су претходно данас поднели предлог о гласању на предстојећој седници регионалног парламента о успостављању републике независне од Шпаније, јавља АП, а преноси Танјуг.


Рахој позвао на смиреност после проглашења независности

МАДРИД  - Шпански премијер Маријано Рахој позвао је данас на смиреност након што је каталонски парламент прогласио независност од остатка земља у спорном гласању које ће веровано бити проглашено нелегалним.

„Тражим смиреност од свих Шпанаца. Владавина права ће обновити законитост у Каталонији”, навео је Рахој у поруци објављеној само неколико минута након проглашења независности на свом налогу на Твитеру.

Каталонски парламент прогласио је данас тајним гласањем независност каталонске републике.

Рахој је раније данас, у обраћању Сенату те земље, рекао да ће први потез шпанске владе, уколико сенатори одобре специјална овлашћења, бити смена каталонског председника Карлеса Пуџдемона.

Шпански Сенат започео је раније данас седницу на којој треба да гласа о покретању члана 155 Устава и смени владе Каталоније, јавља Ројтерс а преноси Танјуг.


Европска комисија без коментара

БРИСЕЛ  - Европска комисија саопштила је данас, пошто је каталонски парламент изгласао почетак одвајања од Шпаније, да немају нови коментар поводом те одлуке.

„Немамо шта да додамо на оно што смо већ рекли”, изјавила је портпаролка ЕК Мина Андреева.

Она је, на конференцији за новинаре поновила став председника ЕК Жан Клод Јункера, који је казао да је независност Каталоније унутрашње питање Шпаније,  јавља Ројтерс преноси Танјуг.

Нема коментара:

Постави коментар