11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 23. октобар 2017.

Литургијско сећање на Новомученике крагујевачке (ВИДЕО)

Крагујевачки октобар или Крагујевачки масакр представља масакр који су над цивилним становништвом Крагујевца и околних села починиле јединице нацистичке Немачке од 19 до 21. октобра 1941. године.

У овом злочину је страдало око три хиљаде становника Крагујевца и околних места, а међу њима је било и три стотине крагујевачких ученика и петнаесторо деце старости између 8 и 15 година. Тим поводом и ове године служена је света архијерејска Литургија на платоу испред храма Светих новомученика крагујевачких у Шумарицама. Свету Литургију и молебан Новомученицима поред споменика Vз служио је Његово Преосвештенствo Епископа шумадијски г. Јован, уз саслужење свештенствa Епархије шумадијске.

Венце на споменик Vз, који је посвећен стрељаним ђацима и родољубима у крагујевачким Шумарицама, положили су председник Републике Србије Александар Вучић, председник Владе Републике Србије Ана Брнабић и министри Зоран Ђорђевић, Славица Ђукић Дејановић и Вања Удовичић, бивши председник Републике Србије Томислав Николић, градоначелник Крагујевца Радомир Николић, као и амбасадори из Немачке, Русије, Палестине, Аустрије, Белорусије и бројне делегације из Србије и иностранства.

Након полагања венаца и молебана, у Спомен парку Шумарице покрај споменика стрељаним ђацима и професорима одржан је Велики школски час у знак сећања на стрељане цивиле у Другом светском рату.

Велики школски час и ове године свету шаље поруку да се никада и нигде не понови злочин из Другог светског рата када су фашистичке снаге 1941. године стрељале хиљаде недужних мушкараца, жена и деце, међу којима су били и ђаци и професори Прве крагујевачке гимназије. Ове године, како је и најављено, изведен је драмски приказ Игре бројева крагујевачког књижевника Мирка Демића, а у режији Марка Мисираче. У уметничком програму наступили су глумци Крагујевачког позоришта и гости из Београда, музику је компоновао Бранислав Пиповић, сценограф је Борис Максимовић, а костиме је урадила Драгица Илић.

Глумци који су наступили у драмском приказу су: Миодраг Крстовић, Бојан Жировић, Саша Пилиповић, Милош Крстовић, Никола Милојевић, Чедомир Штајн, Иван Видосављевић, Миодраг Пејковић, Сања Матејић, Јасмина Димитријевић, Никола Пејковић и Реља Марковић.

Извор: Епархија шумадијска





Нема коментара:

Постави коментар