11111111111111

Претражи овај блог

петак, 11. август 2017.

Слава манастира Петковице

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 8. августа 2017. године, на празник Преподобномученице Параскеве - Трнове Петке, свету Литургију у манастиру Петковици.

На молитвеном сабрању поводом храмовне славе, у присуству многобројног верног народа рудничког краја, Епископу су саслуживали архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Милан Савић, јеромонах Мардарије, протонамесници Слободан Радивојевић и Остоја Пешић, протођакон Иван Гашић и ђакон Урош Костић.

Овом приликом владика Јован је, у складу са древном црквеном праксом, током свете Литургије крстио малог Данила, сина тополског ђакона Уроша Костића и његове супруге Драгане.

Након прочитаног Јеванђеља Владика је сабране вернике поучио надахнутом беседом о задобијању и чувању благодати Божје. -Циљ нашег окупљања је да се молимо Богу, да тражимо од Бога спасење и избављење од свих наших невоља и да будемо бољи људи узрастајући у благодатним даровима које нам Бог даје. Када човек живи у благодати Божјој он живи Христом, испуњен је Христом. Апостол Павле нас опомиње да се обукавши у Христа трудимо да ту одећу не прљамо, поручиоује Епсикоп и додао:

-Мали Данило је примио благодат Божју, духовно се родио, постао је богат јер је примио свету тајну крштења кроз коју ће моћи и остале тајне у Цркви да прима. У благодати Божјој се или напредује или назадује, у зависности од тога како живимо. Само се животом у Христу задобијају благодатни дарови. Када се угаси вера у Бога онда се све гаси у човековом животу, стога смо дужни да своју веру сведочимо делима. Од садашњег и савког будућег тренутка зависи нам живот. Зато стражимо, искупљујмо време и не дозволимо да нас зло савлада.   

Након свете Литургије, литије око храма и славског чина, приређена трпеза љубави од стране домаћина славе г. Бобана Пољаковића из Страгара и монахиње Февроније, настојатељице манастира Петковице.

Извор: Епархија шумадијска






Нема коментара:

Постави коментар