уторак, 11. јул 2017.

На Криму одржана прва Породична литија

По благослову митрополита Симферопољског и Кримског Лазара по први пут је одржана Породична литија, на дан покровитеља православне породице Светог благоверног кнеза Петра и кнегиње Февроније, муромских чудотвораца, преноси званични сајт Симферопољске и Кримске епархије.

Литија је одржана на дан Сверуског празника породице, љубави и верности у Дечијем парку у престоници Крима Симферопољу. У свечаности су учествовали митрополит Симферопољски и Кримски Лазар, кримско свештенство, први заменик градоначелника Симферопоља Александар Овдијенко, руководилац међурегионалног удружења грађана «Руско јединство» Јелена Аксјонова, а такође и грађани Симферопоља и посетиоци града. После завршетка Крсног хода владика Лазар је одслужио молебан на месту где ће бити подигнут споменик Светом благоверном Петру и Светој Февронији Муромским, који ће бити подигнут на иницијативу Симферопољске и Кримске епархије, уз подршку градских власти, које подржавају све активности Цркве у погледу формирања моралних и традиционалних породичних вредности.


На крају је митрополит Лазар честитао свим окупљеним верницима празник, молитвено пожелео свима здравља, благостања, духовне радости, душевне и телесне снаге и помоћи Божије у свим добрим делима на многаја и благаја љета. У својој архипастирској беседи владика је посебно истакао да је хармонична и успешна породица – изграђена на традиционалној моралној основи, коју су осветила многа покољења наших предака – повољна средина у којој се ударају темељи будућности целог друштва, тамо где се налази почетак друштвене добробити. Ако породице буду честите и верне Богу, онда ће и парохијска црква, епархија и држава доживети процват «као крин Господњи».


Породица, то је добровољни савез двоје људи, спремних да заједно корачају животним путем, да заједно трпе све радости и туге, двоје људи верни једно другом до смрти. Оваква концепција породице је била разумљива сама по себи у прошлим вековима и нико није подвргавао сумњи њену истинитост. Истинска хришћанска породица представља савез мужа, жене, деце и родитеља, онда када се односи унутар ње изграђују по узору на савез Христа и Цркве. У породици се остварује закон, који по свом устројству, по самој структури породичног живота представља закон и за Цркву и који тврдо стоји на речима Христа Спаситеља: «По томе ће сви познати да сте моји ученици, ако будете имали љубав међу собом» (Јн 13, 35); и на речима апостола Павла које се надовезују на Господње: «Носите бремена један другог, и тако ћете испунити закон Христов» (Гал 6, 2). Тојест у основи породичних односа налази се жртва једног супружника ради другог. То је таква љубав где ја нисам у центру света, већ онај кога волим. И то добровољно удаљење самог себе из центра васељене јесте највеће благо, како за сопствено спасење, тако и за пуновредни живот хришћанске породице.

С руског Александар Ђокић 
Православие.ру

Нема коментара:

Постави коментар