11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 11. јул 2017.

Нови посленик на Њиви Господњој у Лазарици на Звездари

На дан када се Православна Црква молитвено сећа Преподобног Давида Солунског, 9. јула 2017. године, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у цркви Лазарици на Звездари и том приликом рукоположио г. Радомира Врућинића, професора Литургике у Богословији Светог Саве, у чин ђакона.

Саслуживали су протојереји-ставрофори Вајо Јовић, старешина цркве Светог Александра Невског; др Драган Протић, ректор Богословије Светог Саве у Београду; Драгослав Стикић, старешина Лазарице; протосинђел Павле (Радусиновић) из манастира Ораховица у Епархији славонској; јеромонах Севастијан из манастира Крке у Епархији далматинској, јереји Велимир Врућинић из Епархије бачке и Срећко Богићевиће из Лазарице; као и протођакон Игор Давидовић из цркве Светог Саве, јерођакон Нектарије из манастира Житомислића, и ћакони Станко Лакетић из Карловачке богословије; Немања Калем из цркве Покрова Пресвете Богородице; Бошко Савић из Вазнесењске цркве и др Ивица Чаировић, доцент Православног богословског факултета Универзитета у Београду и ђакон цркве Лазарице.

У пригодној беседи, патријарх Иринеј је подсетио присутне вернике: -Свака недеља је Васкрс. Сви ми који се причешћујемо саваскрсавамо са Господом на служби Божјој. Свето Причешће је једино реално и оно сваком вернику указује на Царство Божје и једини пут ка спасењу.

Патријарх је затим указао на чуда Божја у контексту зачала из светог Јеванђеља које је прочитанo током богослужења и посебно нагласио да се Бог прославио у личности Мардарија Либертивилског чије мошти су, после осамдесет година од упокојења, остале нетрулежне. -То је ново чудо Божје и велики благослов свим православнима у Америци. Патријарх је говорио и о сили Духа Светога приликом светог чина рукоположења и заблагодарио Господу што је рукоположен нови посленик на Њиви Господњој који ће своју мисију усмеравати ка ђацима Богословије као будућим свештеницима.

После службе Божје, братство цркве Лазарице припремило је трпезу љубави на којој је старешина Лазарице протојереј-ставрофор Драгослав Стикић нагласио да је храм који му је поверен у обнови захваливши Патријарху за молитве, подршку и све добре речи упућене њему и братству током година када су храм и парохијски дом обнављани. Патријарх је у здравици истакао да му је драго што се у цркви посвећеној Светом великомученику кнезу Лазару свакодневно ради на корист и добро и да братство у атмосфери љубави дочекује јубилеј који долази. Патријарх Иринеј је благословио писање монографије о овом веома важном београдском храму и тај задатак поверио лазаричком братству.















Извор: Српска Православна Црква

Нема коментара:

Постави коментар