11111111111111

Претражи овај блог

среда, 5. јул 2017.

Нови посленик на Њиви Господњој у Неготину

На празник Светог апостола Јуде, Преподобног Пајсија Великог и Светог Јована Шангајског 2. јула 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Неготину.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Ранко Јовић, архијерејски намесник неготински протојереј Зоран Јовић, старешина храма протојереј Милан Радовић, јереј Марко Јокановић и јерођакон Илија (Јовановић). Појао је хор овога храма под управом диригента проф. Светлане Кравченко. У току свете Литургије Владика је рукоположио ђакона при овом храму Марка Јокановића у чин јереја.

Владика Иларион је у беседи подсетио: -Данас се у овом храму посвећеном Светој Педесетници пројавила благодат Духа Светога у чину рукоположења и произвођења у свештенички чин оца Марка, коме желимо да радосно сведочи Христово Јеванђеље и ревносно служи Господу и пастви својој, али и да поверену му службу вероучитеља посебно добро обавља, јер је у нашим школама све мање деце. Зато је потребно васпитању младих нараштаја посветити велику пажњу, а најважније је њихово познање своје вере и живот по њој.

Владика је истакао значај слоге, једномислија и братољубља међу свештеницима, али и верницима. -Молимо се да останемо у Цркви Христовој, јер ко није сложан у братољубљу - није ни у богољубљу. Не можемо приступити светом причешћу ако нисмо опростили брату или сестри својој, нагласио је Владика.

Потом је Владика је честитао породици новог свештенослужитеља на рукоположењу у свештенички чин и још једном пожелео свима пуно здравља и истинске ревности у служељу својој светој Цркви.

Јереј Марко Јокановић рођен је на празник Светог Нектарија Егинског 22. новембра 1982. године у Крагујевцу, од родитеља Лазара и Снежане Јокановић. Са породицом се сели у Београд 1995. године, где живи у породичној кући и наставља основно образовање. Средњу богословску школу уписује и завршава у Крагујевцу. Дипломирао је на Православном богословском факултету у Београду из предмета Канонско право са оценом 10. Ожењен је супругом Жељаном пореклом из Далмације, са њом има кћерку Симеону и сина Василија. Рукоположен је у чин ђакона 30. октобра 2016. године и од тада богослужи у Саборном храму Свете Тројице у Неготину.

Извор: Епархија тимочка




Нема коментара:

Постави коментар