недеља, 02. јул 2017.

У четврту недјељу по Педесетници, 02. јула 2017. године, одслужена је Света Литургија у Саборном храму у Подгорици

У Недјељу четврту по Педесетници, у недјељу када наша Света Црква прославља Светог апостола Јуду, преподобног Пајсија Великог и Светог Јована Шангајског, 02. јула 2017. године, са почетком у 8 часова, одслужена је Света Литургија у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Светом Службом Божијом началствовао је протојереј Далибор Милаковић, а овом приликом саслуживали су му : старјешина Саборног храма протојереј – ставрофор Драган Митровић, као и протојереј : Бранко Вујачић и протођакон Владимир Јарамаз.

У славу и у част Божију током Свете Литургије, појала је и одговарала мјешовита пјевница при Саборном храму Христовог Васкрсења, као и чланови црквеног хора – „Свети Апостол и Јеванђелиста Марко“ којим руководи диригентица мр Људмила Радовић.

Сабраном вјерном народу обратио се началствујући протојереј Далибор Милаковић :

„Господње речи су речи које увек говоре свима нама.
Његова сила, једна Његова реч – исцељује, даје живот бесмртни.
Даје свима нама силу.
Ако човек своје мисли има чисте пред Богом и према ближњима својим, ако су његова осећања – осећања љубави, ако гледа очима ка небу, гледа оно што је Бог створио у доброти Својој и љубави Својој, све то може бити обрнуто овде на земљи ако човек од свега наведеног нема ништа.
Ако човек не верује, његове мисли и његова осећања неће бити чиста, пре свега неће
имати љубави према Богу и према ближњима својим.

Данашње Јеванђеље које смо чули, опомиње нас на ове речи које је Господ изрекао, опомиње нас на ову чудесну причу коју смо чули, која се у Капернауму догодила.

Наиме, она говори о томе да када је римски војник – незнабожац пришао Господу, а био је по чину капетан – на високом положају, пришао је самом Господу и рекао : „Господе исцјели слугу мога који се мучи, који је одузет.“
А Господ му рече : „доћи ћу у дом твој да ти помогнем, теби и твоме слуги.“
А он Господу рече : „Господе, нисам достојан да уђеш у дом мој.
Само изговори реч и мој ће слуга бити здрав.“ И још Му рече : „Господе и ја сам човјек са влашћу и кад кажем слуги своме : иди! и он иде и другом слуги кажем : дођи! А он дође.
Помисли у срцу своме Господе и мој ће слуга бити здрав.“

И Господ се задиви и изговори речи чудесне : „Заиста, ни у читавом Израиљу не неађох веере колико сам нашао у овоме капетану који је дошао код мене као незнабожац.“

И Господ је тада прорекао рекавши да ће  многи који нису изабрани ући и сести за трпезу Господњу – сешће за трпезу Авраама, Исака и Јакова, сешће за ону трпезу која је била припремљена изабраном народу јеврејском.
Тиме се предсказује да ће се Господ свима дати – Његова трпеза, Тијела и Крви Његове  свима се даје.
Од Његовог доласка сви смо изабрани народ.
А они који су били изабрани – били су прогнани.
Сви знамо шта се десило са јеврејским народом.
Знамо да је био расут по читавом свету, знамо и то да је град Јерусалим био разорен.
Управо због њиховог неверовања, зато што нису поверовали да је дошао Спаситељ овога света.
И Господ рече да ће и онај најмањи овде на земљи бити највећи у Царству Божијем.
Да онај који се унизи пред светом, пред људима, који задобије веру од Бога, задобије чиста осећања и мисли, е тај ће се назвати највећим у Царству Небескоме.

Данашње Јеванђеље као и сва Јеванђеља која читамо – сва наука Божија која се проповеда већ две хиљаде година – поручује нам – да верујемо.

Да верујемо да је Господ Бог наш дошао међу нас ради нашега спасења и да вером можемо све задобити.
Као што је веровао овај капетан.

Он је веровао да Господ само једном речју може исцелити његовог слугу.
И Господ га за ту веру на крају награди и рече му : „Иди дому своме и биће онако како си веровао и како си рекао.“

И то је нама пример, свима нама, да наше мисли буду чисте мисли, да наша осећања буду осећања према Богу.
И да ћемо ои ми добити награду ако будемо веровали да нас заиста Господ Бог толико воли и толико љуби, да нам се толико даје, као и то да та трпеза коју је Он дао свима нама у ствари јесте трпеза која се непрестано обнавља, непрестано траје, никад не може бити искоришћена – потрошена.

Како и колико ми људи за њом трагамо и тражимо, тако и на ту трпезу долазимо.
Та трпеза је бесконачна и бесмртна, даје лек бесмртности свима нама и свима нама Господ ће даривати здравље душама нашим  а и телу нашему.

Нека нас Господ Бог очисти у ове дане поста када се мислима и срцем чистимо од лоших осећања и лоших мисли и нека нам подари здравље и утеху у све дане живота нашега сада и у век и у векове векова, Амин !“ – закључио је овим молитвеним словом своје пастирско обраћање отац Далибор.

Након надахнутог пастирског обраћања оца Далибора, Светом Причешћу је приступио и присајединио се вјерни народ у великом броју.


Борис Мусић

Фото : Борис МусићНема коментара:

Постави коментар