11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 6. јун 2017.

Слава Епархије и Саборног храма у Мостару

Свету Лиургију служили архијереји Григорије и Атанасије. Вечара за Муфтију мостарског и представнике Исламске заједнице у Мостару.

Слава Саборног храма Епархије захумско-херцеговачке и приморске у Мостару, а уствари слава свих оних који се у њему сабирају, слава парохијана парохија Црквене општине мостарске и епархиота Епархије захумско-херцеговачке и приморске, слава васколике Цркве и хришћана широм васељене, прослављена је у Мостару евхаристијским сабрањем и клицањем вјерних: Ко је бог велики, као Бог наш? Ти си Бог, који чини чудеса!

Празник Силаска Светог Духа на Апостоле - Педесетница - Духови - Тројичиндан окупио је мноштво вјерних у храму у изградњи из заједнице у изградњи. Светом архијерејсом Литургијом началствовао је Епископ захумско-херцеговачки, приморски и мостарски г. Григорије, уз саслужење умировљеног Епископа захумско-херцеговачког г. Атанасија, бројног свештенства, монаштва и вјерног народа Божјег.

Након светог причешћа за трпезом Саборног храма у изградњи, радост празника проширила се кроз све објекте православних хришћана у ужем језгру града: од Старе цркве, преко Старе школе, од недавно такође у изградњи, до Владичанског двора гдје су постављена послужења за све присутне, који су радост даље разносили по својим домовима.

Честитајући Празник свима присутнима и рођендан Цркве, епископ Григорије је, у својој бесједи, најавио скори завршетак обнове зграде Старе школе али и саме институције школе, која ће уз Саборни храм и Цркву учинити да нас буде још више, обавјестивши потом све присутне о закључцима са Великог сабора Цркве одржаног прије годину дана, по празнику Педесетнице, на Криту.

Његово Преосвештенство Владика захумско-херцеговачки и приморски г. Григорије приредио је у Мостару вечеру за мостарског муфтију Салема Дедовића и представнике Исламске заједнице у Мостару поводом крсне славе Саборне цркве Свете Тројице.

Пошто представници Исламске заједнице због рамазанског поста нису присуствовали слави Саборне цркве у недјељу, Владика и мостарско свештенство су, поштујући њихова вјерска правила и желећи да их угосте, организовали посебну вечеру у Владичанском двору у Мостару.

Владика Григорије је рекао да су сусрети са представницима Исламске заједнице, па и синоћња вечера у служби оног што проповиједају. Он је додао да је рат доста тога пореметио и показао озбиљну девијацију у друштву, али да је на вјерским великодостојницима да то исправљају и покажу што је права вриједност.

Муфтија Дедовић је рекао да су вјерски лидери у Херцеговини направили корак више када је ријеч о сусретима и дружењима на светковинама и да то више није неуобичајена ствар, већ континуитет сарадње.

Владика Григорије и муфтија Дедовић вјерују да ће поруке сарадње и позитивни примјери доћи и до вјерника, а посебно до младих.  Вечери у Владичанском двору присуствовао је и фра Ико Скоко из фрањевачког самостана у Мостару.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка




Нема коментара:

Постави коментар