11111111111111

Претражи овај блог

среда, 28. јун 2017.

Рукоположење у Лозани

Владика Андреј посетио и франкофону парохију Светог Мера и Григорија Паламе у Лозани

На празник Светих апостола Вартоломеја и Варнаве, 24. јуна 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј служио је свету архијерејску Литургију у Лозани. У току службе, у чин ђакона рукоположен је г. Иван Толић, дипломирани теолог из Ивердона, коме је Владика пожелео да се угледа на оне ђаконе Српске Цркве који су остали упамћени по благољепију и допринели развоју црквене музике.

Епископу су саслуживали архијерејски намесник за Швајцарску протојереј-ставрофор Станко Марковић, гости из Беча: протојереј-ставрофор Ненад Михајловић и јереј Филип Милуновић и надлежни парох, отац Богољуб Поповић. Служби је присуствовао и велики број свештеника из Швајцарске, локалних православних парохија и из Отаџбине. Међу присутним гостима био је и амбасадор Босне и Херцеговине у Берну г. Анђелко Граховац. За појање током свете службе потрудили су појци парохије Света Три Јерарха под руководством проф. Нине Софронски.

На почетку свете Литургије, епископ Андреј је рукопроизвео у чин чтеца г. Антоана Скрива, православног Швајцарца који дужи низ година активно учествује у црквеном животу ове заједнице, помаже током богослужења и унапређења благољепија црквеног хора.

Након службе организована је за све присутне трпеза љубави, током које је дечји хор музичке школе отпевао неколико духовних песама, а затим је на радост присутних, музички трио, који чине професори Милутин Павловић, Нина Софронски и Анђела Коцовић, одсвирао краћи музички програм.

У вечерњим часовима, Епископ је посетио франкофону парохију Светог Мера и Григорија Паламе у Лозани. По благослову Епископа, вечерњу службу служио је надлежни парох Пјер Франсоа Меан и новорукоположени ђакон Иван Толић. За певницом је певао октет франкофоне парохије са професорима Нином Софронски и Милутином Павловићем. После службе, Владика је поздравио присутне парохијане и одржао катихетску поуку. Уследио је срдачан разговор са парохијанима, који су искористили прилику да се боље упознају са својим Епископом и захвале на посети и архипастирској бризи.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска




Нема коментара:

Постави коментар