11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 29. јун 2017.

Видовдан: Слава Војске Републике Српске

Трећи пешадијски пук, који негује наслеђе и идентитет Војске Републике Српске, прославио је своју крсну славу - празник Светог великомученика кнеза Лазара и свих светих мученика и новомученика српских - Видовдан.

Видовдан је свечано прослављен у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији, општина Соколац, где је, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа г. Григорија, администратора Митрополије дабробосанске, свету архијерејску Литургију и парастос свим пострадалим српским војсковођама и војницима прије Косова и од Косова до дана данашњег служио Преосвећени Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије, представник Српспке Православне Цркве при Министарству одбране и Оружаним снагама Босне и Херцеговине.

Саслуживали су протојереји-ставрофори Борис Бандука и Ненад Тупеша, протојереј Милорад Милинковић, јереји Душко Лаловић, Немања Лакић, Дејан Бакмаз и ђакони Никола Перковић и Немања Васиљевић. Овом приликом епископ Атанасије се обратио пригидном беседом: -Данас нас је на Романији сабрала светлост Христова и дела српских витезова који су свој живот дали да сачувају свој народ и веру православну.

Обиљежавању крсне славе 3. пешадијског (Република Српска) пука присуствовали су председавајући Председништва Босне и Херцеговине г. Младен Иванић, председник Републике Српске г. Милорад Додик, замјеник министра одбране Босне и Херцеговине г. Борис Јеринић, министар рада и борачко-инвалидске заштите г. Миленко Савановић, многобројне званице из политичког, војно-дипломатског кора, јавног и културног живота Републике Српске, као и многобројни народа који је пристигао из свих крајева Републике Српске.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка




Нема коментара:

Постави коментар