11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 25. април 2017.

Освећени темељи цркве Свeтог Нектарија у Јагодњаку

Светом Литургијом началствовао је Епископ сремски г. Василије

У Светлу суботу, 22. априла 2017, христољубиви народ из Јагодњака и околних барањских места, као и из Бањалуке, Дубице и других места Републике Српске, и уз њих верници из Србије, испунили су порту и храм Светог Николе да са свештенством из неколико епархија Српске Православне Цркве заблагодаре Господу на дану какав само Господ створи и да присуствују чину освећења темеља нове цркве посвећене Светом Нектарију Егинском. Кажу да први пут у историји ове цркве сви верници нису могли стати у цркви.

У цркви Светог Николе чува се икона Светог Нектарија Егинског која је овде донета 2. јуна 2013. године (на дан исцелења старца Нектарија Виталиса) и делић моштију Светог Нектарија који је парохији у Јагодњаку подарен 19. септембра 2016. године. У кивоту са моштима налазе се књига о исцелењима и схима старца Нектарија Виталиса. Иначе, Акатист Светом Нектарију служи се сваке суботе.

Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Епископ сремски г. Василије по благослову Епископа осечко-пољског и барањског г. Лукијана и Патријарха српског г. Иринеја.

Преосвећени Василије је произнео празничну беседу о попразништву Васкрсења Христовог, о Божјем угоднику Нектарију Егинском кога је Господ овенчао венцем славе и, између осталог, истакао како се и овог посебног дана у Јагодњаку радујемо Васкрсломе Господу који нам даје снаге како треба да следујемо Господа еда бисмо својим животом и љубављу показивали свима шта значе благослов Господњи и молитва свима Светима и Нектарију Егинском у чију славу се подиже храм.

После Литургије сабрани народ је прешао у порту,  где је положен темељ новог храма, док су камење, по благослову протојереја-ставрофора Слободана Мајкића, пароха јагодњачког, добротвори и приложници донели из разних српских светиња и светиња са Косова и Метохије, као и светиња грчких и руских. Са сваког места где је Господ боравио у Светој земљи, стигао је делић камена који ће бити уграђен у светињу у барањској парохији Јагодњаку.

Тако су господа Раде Костић и Милан Паунић донели камен из православних светиња и изображени лик Богородице Јерусалимске (копија). Богомајка је бдила над народом; чинило се да се то сама Мати Божја спустила међу људе, па свету Литургију слуша, а затим на темељима новог храма моли Сина Божјег за милост Његову да се и овде што пре подигне храм у којем ће се служити света Литургија и молити његовом заштитнику Нектарију Егинском.

Чин освећења темеља цркве посвећене Светом Нектарију Егинском извршио је Епископ сремски г. Василије са свештенством Епархије осечко-пољске и барањске и других епархија наше Свете Цркве.

Приликом освећења црквишта постављена су четири камена у виду Часног крста:  честице камена са гроба Господњег из Светог Града Јерусалима, камен из цркве Светог великомученика  Димитрија из Солуна и са већ заливеним у темељ великим каменом из манастира Светог Нектарија Егинског Чудотворца са Егине, манастира Светог Јована Богослова из Суротија, манастира Светог Дионисија Олимпског са планине Олимпа и манастира Свете Анастасије Узорешитељнице код Солуна.

Повељу која је спуштена у темељ новог храма, потписали су, поред владике Василија, протојереј-ставрофор Михаило Марјанац, архијерејски намесник; протојереј-ставрофор Слободан Мајкић и председник Црквене општине г. Милан Дамјановић.

Овај свети храм је копија храма из Бара Радовића у Морачи, у Црној Гори. Овом светом храму у Јагодњаку је додан торањ уместо преслице и проширена су улазна врата, док је све остало исто као и на храму посвећеном Светом великомученику Пантелејмону и Клименту Охридском у Барама Радовића. Пројекат за храм бесплатно је урадио г. Александар Јанковић, архитекта из Пожаревца. Припремљену документацију је урадила и прилагодила законима Републике Хрватске гђа Емилија Папић,  дипломирани инжењер архитектуре из Валпова. Радове на изградњи цркве Светог Нектарија у Јагодњаку изводи грађевинска фирма „Пресинг“ из Осијека. Надзорни архитекта за изградњу храма је г. Тоне Папић из Осијека.

После освећења темеља уређена је трпеза љубави за све верне и том приликом је отац Слободан Мајкић, парох јагодњачки, казивао о свом сусрету са данас (како каже и како и сви други казују) живим свецем, старцем Нектаријем Василисом, кога данас многи болесни и немоћни из читавог света посећују у Егини. Протојереју-ставрофору Слободану Мајкићу је старац Нектарије Виталис подарио његов епитрахиљ и напрсни крст,  а монашку ризу (схиму) за будући храм Светог Нектарија Егинског. 

Протојереј-ставрофор Душан Петровић, ректор Карловачке богословије у пензији, казивао је о свом исцелењу осамдесетих година прошлог века; придодао је још једно сведочење о моћи Светог Нектарија Егинског. Свима је заблагодарио отац Слободан Мајкић за помоћ у зидању храма, а посебно добротворима из Републике Српске.

Овом приликом бележимо речи извођача радова г. Драгутина Љубеја: -Поносим се што сам био судионик данашње свечаности. Посебно ме се дојмио Ваш надахнути говор и говори Ваших поштованих гостију, а нарочито онај дио о дубини вјере, као и сам чин посвећења новог светилишта. Схватио сам што се  од нас очекује! Радујем се почетку грађења и надам се да ћемо испунити критерије  који су постављени пред нас као  градитеље! Такођер је драга мени, као и мојим сурадницима, улога нас градитеља коју сте нам поверили Ви и Ваши гости у својим бесједама! Потрудићемо се да будемо достојни своје улоге у грађењу светилишта Светог Нектарија и испуњени смо дојмом да смо и ми дио тог великог и светог Божјег послања, прије свега што смо увјерени да ће светилиште бити отворено свима људима којима је Еванђеље и Божја ријеч светиња!

У величанственој торжественој Литургији и у чину освећења темеља новог храма саслуживали су протојереји-ставрофори Душан Петровић (Епархија сремска); Михаило Марјанац, Владо Кљајић, Слободан Мајкић, Добривоје Филиповић, Миљен Илић, протонамесник Ненад Кесоња, ђакон Радован Арсеновић (Епархија осечко-пољска и барањска); Јован Лазинић и Младен Мајкић (Епархија бањалучка); протојереј Живојин Живковић (Епархија бањалучка); протонамесник Миле Мајкић (Епархија бачка); јереј Ђорђе Филиповић (Митрополија загребачко-љубљанска); протођакон Слободан Вујасиновић (Епархија сремска).

Из Епархије осечко-пољске и барањске учествовали су у овом чину протојереј-ставрофор Стефан Кувежданин; протојереји Драган Вукадиновић и Александар Вукадиновић, јереј Срђан Трајковић и ђакон Бранимир Михајловић.

З. Зец






Извор: Српска Православна Црква

Нема коментара:

Постави коментар