среда, 26. април 2017.

Митрополит Митрофан: Како задуго сачувати васкршњу радост

Од нас самих зависи колико дуго ће трајати васкршња радост. О томе је беседио митрополит Горловски и Славјански Митрофан у својој проповеди, преноси званични сајт те епархије.

«Наравно, ми желимо да се радост Васкрса не заврши и да траје читав живот. Она се, с једне стране, не може завршити, јер нам је победа, коју је Господ остварио над смрћу, дарована на вјек и вјеков, свим покољењима, свим људима, па и нама. Али, с друге стране, разумемо да време нешто одузима од нас и открива нам нешто ново што предстоји, – рекао је архијереј. – И ако желимо да се радост Пасхе не заврши за цео наш живот, онда то не зависи само од времена, него и од нас.»

«Знате ли како можете да продужите радост Васкрса? Ако се радост из нашег срца, вера у Васкрслог Христа, радост од тога што смо пронашли благо Васкрсења Христовог, буде пројављивала у нашем животу буквално у свему. Ако ми о нечему причамо с људима, али у нашем свакодневном дијалогу постоји радост због Васкрслог Христа Спаситеља, то значи да ће радост Пасхе наставити да постоји. Ако ми нешто радимо, чак и ако су то обични послови, али притом се сећамо Васкрслог Христа Спаситеља, радост Пасхе ће наставити да постоји. Ако будемо правили избор о томе како ћемо поступити, док се сећамо Васкрслог Христа и ако начинимо тај избор, знајући да је Христос Васкрсао и да сада све треба да буде другачије, радост Пасхе ће наставити да постоји», — рекао је митрополит.

По речима владике Митрофана, од верника зависи да ли ће се та радост продужити и да ли ће она испуњавати свет, који нас окружује.

«Али можемо повући границу те радости, ако се вратимо свакодневној журби, поступајући тако како смо навикли, као да Христос није васкрсао из мртвих и ништа се није променило. То значи да се тада ми сами одричемо од те радости добровољно, а не да она истиче... Уколико ми направимо избор и будемо радили све обасјани светлошћу те радости, онда ће она трајати целог живота», — поручио је архијереј.

«Сви ми памтимо нашег дивног подвижника Преподобног Серафима Саровског, који је током читаве године поздрављао људе са: “Христос воскресе, радост моја!” Он није могао да живи без те радости и делио ју је са свима. И ми се такође можемо томе научити. Ако желимо да се та радост не прекида и да у њој прође цео наш живот, онда ће тако и бити. Независно од тога да ли се завршила Светла седмица, или не», — закључио је владика Митрофан.

С руског Александар Ђокић
Митрополит Славјанско-горловски Митрофан
Православие.ру

Нема коментара:

Постави коментар