11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 6. април 2017.

ВДС: Посета Свратишту за децу улице

Волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства већ годину дана посећују децу Центра за интеграцију младих - Свратиште за децу улице у Београду, (Крфска бр. 7а). Деца из Свратишта радују се сваком новом сусрету. Иако живе у изразитом сиромаштву врло су ведра, непосредна и жељна да што више сазнају и науче, да је право задовољство одговарати на њихова многобројна питања из свих области живота.

Приликом посете уз банане и мандарине волонтери су разговарали о корисности воћа у свакодневној исхрани, о лепом понашању и пристојном опхођењу према другима као и о међусобном помагању. Примећено је да деца брзо и лако усвајају нове и прихватљивије обрасце понашања.

Иначе деца су врло уредна а уредан је и пријатно уређен простор у коме бораве. Свратиште је приземна кућа која има трпезарију, ходник, купатило, дневни боравак, учионицу и једну помоћну просторију. Зидови су окречени „живим“ бојама и прекривени су дечјим цртежима, колажима и фотографијама различитих радионица и других програма у којима деца учествују, а којима је циљ да скрену пажњу на проблеме са којима се због сиромаштва ова деца свакодневно сусрећу и да прикупе средства за рад Свратишта. Наиме, ова деца у својим кућама најчешће немају ни основне услове за живот, као што су струја, вода, грејање, а често недостаје и храна, одећа и обућа. У свратишту бораве преко дана и овде могу да се окупају, пресвуку, огреју, ручају, уче.

-Приликом сваке посете деца нас изненаде неким новим знањима и вештинама којима су овладали, почев од читања и писања, преко рецитација и песама, глуме и другог, кажу волонетери ВДС-а: -Током ове посете правили смо заједно од картона ватрогасну станицу, коју је када смо је направили, њихов васпитач ставио изнад обавезног знака за узбуну у случају пожара. Вежбали смо мало математику и читање, немачки и енглески језик.

Извор: ВДС




Нема коментара:

Постави коментар