11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 16. фебруар 2017.

Свети чин монашења у манастиру Светог Романа

Архијерејска Литургија и монашење у манастиру Светог Романа

Прослава празника Сретења Господњег, којим се молитвено сећамо дуго очекиваног сусрета између Богомладенца Христа и старца Симеона, у Епархији нишкој започела је свечаним бдењем које је у храму Светог архангела Гаврила у Нишу служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије, администратор нишке дијецезе. На дан великог празника свету архијерејску Литургију у манастиру Светог оца Романа Чудотворца служили су Преосвећена господа Епископи рашко-призренски и администратор нишки г. Теодосије и будимљанско-никшићки г. Јоаникије уз саслужење великог броја свештенства из више епархија наше помесне Цркве и верног народа окупљеног око трпезе Господње.

Посебну радост великом празнику донео је чин монашења г. Александра Пајића, службеника Епархијског управног одбора Епархије нишке. У току свете Литургије брат Александар прибројан је монашком лику ове свештене обитељи. Понео је име великог учитеља народа, као и његовог заступника и небеског покровитеља, апостола Павла. Приликом пострига и добијања свеоружија монашког, монаха Павла ангелском чину привео је протосинђел Павле из манастира Ораховица, дугогодишњи намесник и сабрат свештене обитељи острошке.

Након пострига епископ Теодосије се обратио свим сабраним, а особито монаху Павлу коме је поручио да се у свом монашком путу угледа на великог ревнитеља и трудбеника на делу Господњем. По примању Светих тајни Христових, бираним речима обратио се и епископ Јоаникије честитавши празник и подсећајући да монаха Павла познаје од најранијих дана, кроз сво његово школовање и да је као духовни отац будно пратио његово узрастање, поручивши му да се у свом ангелском чину угледа не само на учитеља народа апостола Павла него и нашег савременика блаженопочившег патријарха Павла.

Љубављу братије након духовне радости уследила је трпеза љубави. У поподневним часовима епископи Теодосије и Јоаникије учинили су посету манастиру Покрова Пресвете Богородице у Ђунису.

Извор: Епархија нишка




Нема коментара:

Постави коментар