11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 16. фебруар 2017.

Сретење Господње свечано прослављено у Новом Саду

У среду, 2/15. фебруара 2017. године, на празник Сретења Господњег, у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Новом Саду, евхаристијским сабрањем началствовао је Високопреосвештени Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије.

Саслуживали су Епископ новосадски и бачки г. Иринеј и Епископ франкфуртски и све Немачке г. Сергије, архимандрит Дионисије Каламбокас, протопрезвитери-ставрофори Миливоје Мијатов, архијерејски намесник новосадски, Милош Весин, парох јужночикашког и ленсиншки, и Душан Колунџић, протопрезвитери Жељко Тешић, настојатељ храма Светих Козме и Дамјана у Футогу, Жељко Латиновић, настојатељ Светоуспенског храма у Новом Саду, протонамесник Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, презвитер Томислав Живковић, парох у Парагама, презвитер Александар Игњатов, парох Светосавског храма у Новом Саду, презвитер Лео Малешевић, парох каћки, свештеници Саборног храма и новосадски ђакони.

Прота Милош Весин је после прочитаног Јеванђелског одељка беседио: -Данас је празник закона, али и не мање Законодавца. Господ наш Законодавац, вођен љубављу према човеку и жељом да он дође у познање истине, и сам испуњава Закон, иако није имао потребу за тим. Данашњи празник има и социјалну димензију, јер нам указује на моменат да су родитељи у четрдесети дан довели дете пред Господа. Будућност Цркве Христове није у младима него је будућност младих у Цркви. Свети Симеон је у једном дану држао Господа на својим рукама, а ми причешћујући  се Тајнама тела и крви Христове непрестано носимо Господа у срцима својим.

Током Литургије владика Иринеј је рукоположио Младена Сантовца, вероучитеља из Каћа, у свештени ђаконски чин.

У славу Божју током свете Литургије појали су чланови Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин из Новог Сада.

Гости на светој Литургији били су архимандрит Дионисије Каламбокас, старешина манастира Петра из јелинске Митрополије Тесалиотиде и Фанариофарсалона и његова духовна чада. Архимандрит Дионисије је у посети Епархији бачкој заједно са својим духовним чадима, монасима и монахињама, који углавном не потичу из традиционалних православних средина него нам долазе из Немачке, Норвешке, Холандије, Швајцарске, Словеније, па и Израела.

После свете Литургије уприличено је послужење у просторијама Црквене општине новосадске.

Извор: Епархија бачка




Нема коментара:

Постави коментар