11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 13. фебруар 2017.

Слава Алмашког храма у Новом Саду

Владика Иринеј: Онај ко се покаје за своје заблуде, страсти и пороке, и крене натраг у дом Божји, у Цркву Божју, тај је доживео духовно Васкрсење.

Престони празник Алмашког храма у Новом Саду - Света Три Јерарха, прослављен је у недељу, 12. фебруара 2017. године. Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј. Саслуживали су протопрезвитери- ставрофори Миливој Мијатов, архијерејски намесник новосадски први и настојатељ Алмашког храма, Недељко Зубовић, парох при овом храму, Ђорђе Ђурђев, парох при Саборном храму; протопрезвитери Далибор Купусовић, архијерејски намесник врбашки, Милош Стојановић, секретар Црквене општине новосадске, Милан Малинић, парох при Вазнесењском храму на Клиси, Жељко Латиновић, настојатељ Светоуспенског храма; протонамесници Миодраг Шипка, архијерејски намесник суботички, и Слободан Лазић, парох бечејски, презвитери Велимир Врућинић, настојатељ храма Светих Кирила и Методија на Телепу, Илија Анђелић, парох пачирски, и Зоран Регодић, парох чурушки, као и новосадски ђакони.

У беседи упућеној вернима после прочитаног јеванђељског одељка, владика Иринеј је навео да је данас вишеструки празник у животу наше Цркве, објашњавајући да је свака недеља у току године празник Васкрсења Христовог у недељном циклусу празника, а да је други празник  везан за ову недељу по редоследу читања одломака из светог Јеванђеља.

-Данас је 32. седмица по празнику Педесетнице и чита се одломак који знамо под називом Христова прича о блудном сину. У овом дивном примеру из живота који је Спаситељ употребио да нас научи о истини духовног живота, говори се о значају покајања. Нико, ма колико да је грешан у своме животу и да је поступио безумно на тај начин што је протраћио свој живот на земљи, као овај блудни син из Христове приче, који је тражио од оца, то значи од Бога, свој део имања, као да ми имамо нешто што је наше а није Божје, и то је све проћердао, просуо живећи у туђој земљи, далеко од очевог  дома, то значи у власти греха. Како каже Јеванђелист, тај заблудели син дође једног дана себи, доћи себи - то је већи, највећи део пута повратка Богу, рекао је Епископ бачки, додајући да је онај ко се покаје за своје заблуде, грехове, страсти, пороке и крене натраг у дом Божји, у Цркву Божју, тај је доживео духовно Васкрсење.

Владика је подсетио верне да данас славимо и спомен на три велика учитеља Цркве Христове који су живели у 4. веку - светитеље Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоуста. -Они се у једном од тропара њима посвећеним називају три велика светила Цркве и заиста то и јесу кроз векове. Њихова реч, њихов пример никада не застарева. Овај свети храм је њима посвећен, да и нама буде позив и путоказ да, угледајући се на свршетак њиховог живота, и ми идемо њиховим путем а не путем блуда и заблуде, поручио је Владика Иринеј.

У току свете Литургије, владика Иринеј је у чин презвитера рукоположио ђакона Перу Анђелића, вероучитеља у Суботици.

У православним земљама са грчком културом, грчким језиком, светитељи Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоусти прослављају се не само у храмовима, већ и у школама, установама, као покровитељи просвете.

После заамвоне молитве, Владика бачки г. Иринеј је благословио славски колач и жито, и честитао славу паросима и парохијанима Алмашкога храма, као и присутним свечарима.

Заблагодаривши Његовом Преосвештенству на томе што је и ове године узнео молитву за спас душа присутних и свег рода људског, прота Миливој Мијатов је пожелео Архипастиру да још дуго година служи светој Цркви и да нас снажи својом молитвом и очинском поруком.  Настојатељ Алмашког храма је честитао славу кумовима господину Јовану Свирчевићу и његовој многочланој породици, захваливши им на дару приложеном Алмашком храму. Залог славског колача за следећу годину преузео је г. Никола Перваз, председник Црквене општине новосадске, у новом сазиву.

-Нека Бог дâ да се у здрављу и сваком добру, у приликама бар мало бољим него што су јучерашње и данашње, увек сабирамо, Господу молимо, и да што мање међу нама буде раздора, размимоилажења, поучио је Владика Иринеј.

У Алмашком храму у Новом Саду, следеће године ће бити завршна прослава тристагодишњице од када је сазидан први храм на месту где се налази данашњи велелепни храм.

Извор: Епархија бачка




Нема коментара:

Постави коментар