11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 20. фебруар 2017.

Молитвена сабрања у Епархији тимочкој

Канонска посета Сокобањи. Заупокојена Литургија у Суводолу. Приредба ученика веронауке у Зајечару. Седница Епархијског савета. Слава Музеја Крајине.

У недељу, 19. фебруара 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је свету архијерејску Литургију у храму Преображења Господњег у Сокобањи. Саслуживали су свештеници сокобањског архијерејског намесништва, уз молитвено учешће свештеника из Зајечара. Литургији је присуствовао председник Општине Сокобања г. Исидор Крстић са сарадницима.

У својој беседи владика је говорио о јеванђелској причи о Страшном суду: -Из ове приче сазнајемо да ништа није извесније од тога да ћемо се једног дана упокојити и стати пред лице Божје. Сваки човек ће напустити овај свет, а сама помисао на тај трнутак изгледа страшна и тешка.

Владика је подсетио да је претходни дан служио опело на сахрани монахиње Меланије у манастиру Суводолу и да се тамо осећала само радост: -Та радост се задобија животом у Цркви и служењем Господу, јер Христос је победио смрт за све нас и Његовом силом превазилазимо сваки страх. Светогорски монаси говоре о томе да се човек по упокојењу преселио у вечност, а не упокојио или умро.

-Пред нама је пост који је припрема за највећу хришћанску радост васкрсења. За време поста треба да ојачамо своје духовне снаге, да умножимо наш труд у посту и молитви, али и у изграђивању заједнице у којој смо духовно повезани. Треба да бринемо једни о другима и молимо се једни за друге, као и за непријатеље наше, што је израз најдубљег смирења и хришћанске љубави, поручио је Владика.

На Задушнице, 18. фебруара 2017. године, Епископ тимочки г. Иларион служио је заупокојену Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у манастиру Суводол. Епископу су, на литургијском сабрању поводом упокојења монахиње ове свете обитљи Меланије (Видовић), саслуживали свештенослужитељи из Епархије тимочке и браничевске.

Монашко опело служио је епископ Иларион у 12 часова на манастирском гробљу, уз саслуживање и молитвено учешће свештенства и монаштва из Епархије тимочке, браничевске и нишке, родбине, пријатеља и великог броја верника, који су се помолили свеблагом Господу да душу монахиње Меланије због њеног подвига и труда усели тамо где праведници почивају.

Ученици веронауке Основне школе „Љуба Нешић“ из Зајечара одржали су 17. фебруара 2017. године у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице приредбу поводом школске славе - Света Три Јерарха.

Приредби су присуствовали Епископ тимочки г. Иларион, свештеници и верници овога храма. Музичко-рецитаторски наступ ученика припремила је вероучитељица Данилка Блинџов, уз подршку директорке школе г. Јелене Станковић, а у сарадњи са наставницама музичког васпитања Тамаром Глишић и Наташом Станимировић.

Ова дечја приредба изведена је и у школи на дан обележавања славе школе - Света Три Јерарха.

У  Зајечару је 16. фебруара 2017. године одржана редовна седница Епархијског управног одбора и Савета Епархије тимочке. Молитву призива Светог Духа служио је Преосвећени Владика  г. Иларион у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице.

Председавао је епископ Иларион, а у раду су учествовали архијерејски намесници и представници свих градских Црквених општина Епархије тимочке. Редовне теме састанка биле су годишњи извештај рада ЕУО-а о грађевинској делатности и укупном финансијском пословању у претходној години. Савет је након разматрња усвојио све извештаје и донео одлуке о раду и унапређењу црквеног живота у текућој години.

Извештај о раду и делатности епархијског ВДС-а изнео је ђакон Вук Јовановић, секретар овог хуманитарног удружења, излажући планове нових активности за ову годину. О раду Агенције за поклоничка путовања „Ходочашће“ говорио је г. Дејан Живковић, управник агенције, износећи идеје и програм за овогодишња путовања у светиње верника Епархије тимочке.

Епископ тимочки г. Иларион посетио је 16. фебруара 2017. године Музеј Крајине у Неготину поводом прославе заштитника ове културно-историјске установе - Светог Симеона Богопримца и Ане Пророчице. У присуству бројних гостију и посетилаца, владика Иларион је благословио и преломио славски колач са директором г. Ивицом Трајковићем, истакавши радост због дугогодишње успешне сарадње коју остварује Музеј Крајине са Епархијом тимочком. Као једна од најзначајнијих установа културе у овом делу Србије Музеј у Неготину већ 83. годину чува и брине о културном наслеђу овога краја.

Прослава славе Музеја Крајине у Неготину обележена је пројекцијом филма „Од Каруље до Атоса“ и представљањем књиге „Ниси мали“  аутора Душана Убовића и Хаџи Бориса Смоленка. На овогодишњој прослави наступао је и хор неготинског Саборног храма Свете Тројице под диригентском управом проф. Светлане Кравченко изводећи композиције духовног саджаја.

Извор: Епархија тимочка




Нема коментара:

Постави коментар