11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 13. фебруар 2017.

Писмо 6 - Свети Теофан Затворник

Ево ти кратких одговора на твоја питања!

„Грешан и блудни син сам непотребни“. Ако заиста има грехова, онда се треба покајати и исповедивши се, започети исправљање. А ако се има само опште осећање грешности на срцу, не треба га одгонити, већ га ојачавати. Што грешнијим себе неко осећа, тиме је он ближи Господу Спасеитељу грешних. Они који себе осећају као праведне, далеко су од Спаситеља, дошавшег не праведнике, већ грешнике да спашава.

„Странствовати или ићи у манастир“, сам размотри шта је боље. Одлука о овоме је ствар твоје разборитости и савета оних, који те добро познају. Може се и где било усамити и живети, онако како живе и други црноризци.

„Хтео бих у Јерусалим, али немам средстава“. Када нема средстава, нема ни нужде. Сећај се чешће, и то сваки дан, мислено свих места, где је бивао Господ и мислено Му се поклањај на сваком месту. - И то је довољно од тебе, - ако не и боље од онога што желиш.

„Псалтир читати по уставу сваки дан“ - је добро дело. Но, треба и размишљати при томе и своје молитве уметати између стихова. Боље је и све не прочитати, неголи - све без мисли и осећања. Научи на памет неколико псалама, и када идеш путем, читај и размишљај.

Добро је што учиш друге доброчинству, но пре свега свагда говори да треба веровати у Св. Тројицу и ваплоћење Сина Божијег, ради спасења нашег, и у то да иштући спасење треба да примају благодат Светог Духа кроз Свете Тајне, и да Цркву Свету треба слушати. А затим тек додај: заповести Божије чувај - све, од мале до велике.

Спасавај се и за мене грешног Бога моли!

''Писма вечног спасења'' 
Свети Теофан Затворник


Нема коментара:

Постави коментар