11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 8. јануар 2017.

Владимир Путин: Божићни дани су време за добре мисли и дела

Руски председник Владимир Путин честитао је празник православним хришћанима и свим грађанима Русије који славе Божић, преноси Kremlin.ru.

У честитки шефа државе се, између осталог, каже:

„Божићни дани обасјавају наш живот посебном радошћу, буде у нама најлепша осећања и усмеравају нас ка духовним изворима и традицији. То је време за добре мисли и дела, искрену бригу о ближњима и о онима којима су потребни помоћ и подршка.

Руска Црква и друге хришћанске конфесије играју огромну и заиста јединствену улогу у препороду високих моралних вредности и очувању нашег изузетно богатог историјског и културног наслеђа. Јача њихова сарадња с државним и друштвеним структурама у делима образовања, просвете и доброчинства, у јачању институције породице и васпитању генерације која расте. И наравно, они много чине за хармонизацију међунационалног и међурелигиозног дијалога и очување мира и слоге у нашој земљи. Овакав велики и стваралачки рад заслужује дубоку захвалност и поштовање.

Свим православним хришћанима и свим грађанима Русије који славе Христово Рођење желим здравља, успеха и среће.

У току божићне ноћи Владимир Путин се молио на празничном богослужењу у Спаском храму манастира Светог Јурија у Великом Новгороду.

По завршетку службе председник је обишао храм Светог Георгија у којем почивају старешине манастира и низ руских кнезова. Шеф државе је имао прилике да чује нешто о резултатима археолошких ископавања у храму. Између осталог, пронађена је гробница с моштима светитеља Теоктиста, архиепископа Новгородског и Псковског из XIII-XIV века, који је поново сахрањен у манастиру Светог Јурија 1786. године. Владимиру Путину су такође показали фрагменте староруских фресака које могу бити обновљене. Осим тога, председник је обишао гробнице мајке и старијег брата Александра Невског – Феодосије Мстиславне и кнеза Фјодора Јарославича. 

За време путовања В. Путин се такође срео с новгородским рибарима с којима се упознао у току обиласка језера Иљмен 2016. године.

07 / 01 / 2017
 

Нема коментара:

Постави коментар