11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 5. јануар 2017.

Молитвено сећање на жртве Рације у Чуругу

На дан Свете великомученице Анастасије, 4. јануара 2017. године, у  храму Вазнесења Господњег у Чуругу одржан је парастос жртвама пострадалим у злогласној Рацији 1942. године.

Парастос је служио Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије, уз саслужење Преосвећене господе Епископâ бачког др Иринеја, врањског Пахомија, крушевачког Давида и франкфуртског и све Немачке Сергија, свештенства Епархије бачке и верног народа из Чуруга, Шајкашке и целе Бачке.

После парастоса,  присутнима се обратио Митрополит Порфирије, који је истакао да је ово тренутак када бисмо сви требали да ућутимо и созерцавамо оно што се десило пре 75 година: -Најбоље би било да ћутимо и да видимо каква је то жетва Господња тада била и шта то Бог нама, јер нам је дао да се сећамо тога дана, данас поручује. Тог 4. јануара 1942. године чуо се лелек и вапај, плач до неба који као да је био без одговора. Чуо се, чује се и данас. Ми нисмо дошли овде да се бавимо математиком, нисмо дошли да се бавимо бројкама, нисмо дошли да збирамо и сабирамо колики је број оних који су тада од неких људи били убијени на најкрволочнији могући начин, од неких људи који су били комшије оних који су изгубили своје животе. Нисмо дошли да избројимо колики је то био број дечака и девојчица који су тада изгубили животе од ножа, од метка људи који су били испуњени мржњом, људи који су били уподобљени зверовима. А знамо да их је било више него у петом три из Крагујевца. Није се о томе смело говорити јер се сматрало ако се не говори и не помиње, да заправо и не постоји, навео је Митрополит.

Поучавајући да је свака невина жртва пред лицем Божјим мучеништво, односно мученичка жртва, митрополит Порфирије је нагласио да је то у исто време жетва светитеља Господњих. На данашњи дан, овде у Чуругу, на овај свети дан, ми смо се сабрали да се молимо Богу - 4. јануара почела је Рација у Шајкашкој. Почело је овде, у православном, српском Чуругу. Међу првима су пострадали свештеници, а завршила се Рација, наравно не и прогони православних, 23. јануара у Новом Саду. Треба увек да се сабирамо и овде у Чуругу, на овај дан, и на сваком месту где су пострадали наши ближњи, наши оци, праоци, наши преци, само зато што су се на православни начин молили Богу. У исто време, сабирајући се овде да се молимо њима сигуран сам да ће они најрадоснији бити ако кроз њих поштујемо и сваког човека невино пострадалог где год да се налази и да нам нису важне бројке, да ли је један или хиљаду, или стотине хиљада. Као да је зло мање и као да је жртва мања ако је мањи број људи. Нека Бог онима који су овде у Чуругу пострадали подари живот вечни, додао је Митрополит загребачко-љубљански.

Молитвеном сабрању присуствовали су председник Скупштине Аутономне Покрајине Војводине г. Иштван Пастор, председник Покрајинске владе г. Игор Мировић, градоначелник Новог Сада г. Милош Вучевић, председник Општине Жабаљ г. Чедомир Божић, председник месне заједнице Чуруг гђа Весна Стјепановић и председник Меморијалног друштва Рација 1942. г. Милан Радомир.

После парастоса у цркви Вазнесења Христовог, помен жртвама у Топаловом магацину служио је Епископ франкфуртски и све Немачке г. Сергије.

Потом се присутнима обратио председник општине Жабаљ г. Чедомир Божић, а затим председник Скупштине АПВ г. Иштван Пастор, председник Владе АПВ г. Игор Мировић, после чега је уследило полагање венаца у Музеју жртвама Рације.

Извор: Епархија бачка




Нема коментара:

Постави коментар