11111111111111

Претражи овај блог

среда, 4. јануар 2017.

Нови свештенослужитељи у Епархији славонској

Нови посланици у Винограду Господњем


У недјељу пред празник Рождества Христовог - Божић, у којој наша Света Црква прославља спомен Светих Отаца и Светог мученика Бонифатија, 1. јануара 2017. године у храму Рођења Пресвете Богородице у Батајници, са свештеним клиром и верним народом свету архијерејску Литургију служили су Преосвештена господа Епископи сремски Василије и пакрачко-славонски Јован.

У молитвеној радости евхаристијског славља наша Света Црква том приликом добила је и два нова посланика у Винограду Господњем. Благовољењем и свештеном десницом Преосвештеног Владике сремског г. Василија достојни ђакон Бранислав Јовановић рукоположен је у чин презвитера, а свештеном десницом Преосвештеног Владике г. Јована, достојни ипођакон Ђорђе Остојић, нови сабрат свештеног клира наше Богочуване Епископије пакрачко-славонске рукоположен је у чин ђакона.

-Благодарим на великој духовној радости сабрату и Епископу г. Јовану, свештеном клиру две сестринске Епископије и верном народу на братски узнетим светим молитвама Господу у ове дане када се спремамо да дочекамо светло Рођење Спаситеља нашег Исуса Христа, са молитвама да предстојеће празничне дане дочекамо у радости и с Божјим благословом, речи су којим је окупљене вјернике поздравио је владика Василије.

Као знак очинске љубави и признања за дугогодишњи пастирски рад, за дјела која красе једног узорног свештенослужитеља, некадашњег пароха пакрачког а данас сабрата свештеног клира Епископије сремске и старешину храма Рођења Пресвете Богородице у Батајници протојереја Споменка Грујића владика Василије одликовао је достојанством ношења напрсног крста - највишим признањем којим наша Света Црква одликује заслужне свештенике.

На празник Светог свештеномученика Елевтерија и Преподобног Павла, 28. децембра 2016. године, Епископија пакрачко-славонска добила још једног клирика, будућег сабрата и свештенослужитеља г. Ђорђа Остојића, дипломираног теолога и вероучитеља из Београда.

Уз саслужење јереја Огњена Тенџерића и протођакона Милана Томашевића, у параклису Благовјештења Пресвете Богородице у Пакрацу, на почетку свете Литургије Његово Преосвештенство Владика г. Јован рукопроизвео је г. Ђорђа Остојића у чин чтеца и ипођакона, поучивши га о свештеној тајни служења Богу коју ће ускоро примити благословом свог Архијереја.

У поподневним часовима Преосвештени Владика г. Јован у пратњи надлежног пароха јереја Јовице Гачића обишао је радове на обнови храма Рођења Пресвете Богородице у Гаћишту где је у току поправка дотрајалог плафона и постављање новог пода.

Након Гаћишта, Владика је посетио и недовршени храм Светог великомученика Пантелејмона у Градини код Вировитице. Овај храм подигнут је четрдесетих година, пред почетак Другог свјетског рата током кога је уништен. Градња новог храма у овом селу започета је поново крајем осамдесетих, подигнути су само зидови који и данас стоје, а наставак градње планиран је у скорије време.

Извор: Епархија славонска




Нема коментара:

Постави коментар