11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 15. јануар 2017.

Новогодишњи концерт Саборне цркве

Празник Светог Василија Великог Прво београдско певачко друштво прославило је традиционалним добротворним Новогодишњим концертом Саборне цркве на великој сцени Народног позоришта у Београду.

Концерту су присуствовали Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, Преосвећени Епископ топлички г. Арсеније, представници власти, дипломатског кора, традиционалних Цркава и верских заједница и јавног живота престонице. Поред Првог београдског певачког друштва наступили су, као и сваке године, гости изненађења.

Концерт је отоворио поздравним словом председник Првог београдског певачког друштва протојереј-ставрофор Петар Лукић, старешина Саборне цркве у Београду. Уследила је беседа академика Матије Бећковића и наступи еминентних уметника, музичара, глумаца и културно-уметничких друштава. Редитељ програма био је г. Божидар Ђуровић, а директан пренос концерта обезбедила је Телевизија Студио Б. Празнично сабрање настављено је свечаном вечером у Дому Војске Србије.

Прво београдско певачко друштво основано је на празник Светог Василија Великог, 14. јануара 1853. године. Временом је прерасло у националну институцију која чува и наставља српску музичку и духовну традицију. Изузетно богат историјат Првог београдског певачког друштва представља уједно и историју духовног и културног изграђивања наше земље. Овај најстарији хор у Србији је, у својству краљевског амбасадора културе Србије, наступао пред највећим владарима Европе. Као хор Краљевског Двора учествовао је на церемонијама крунисања свих српских владара и интронизацијама Патријараха Српске Цркве.

Диригенти и хоровође Друштва су били најзначајнији композитори и диригенти Србије: Стеван Мокрањац, Корнелије Станковић, Јосиф Маринковић, Даворин Јенко, Станислав Бинички, Коста Манојловић, Стеван Христић, Милоје Милојевић, Александар Гавански, Војислав Илић, Димитрије Стефановић, Душан Миладиновић, Бојан Суђић, Дивна Љубојевић, Владимир Милосављевић... Своје златно доба Друштво је доживело током тридесетогодишњег рада најчувенијег српског композитора, Стевана Стојановића Мокрањца, у својству уметничког руководиоца и диригента. Европске новине писале су, у прошлом веку, о Друштву као о једном од најбољих хорова света тог времена.

Од јануара 2004. године диригент и уметнички руководиоц хора је гђа Светлана Вилић. Председник хора је протојереј-ставрофор Петар Лукић, старешина Саборне цркве у Београду. Друштво са великим успехом одржава турнеје и концерте у земљи и свету. Друштво поседује историјски изузетно вредан архив и најбогатију нототеку у земљи. Редовно пева на недељним и празничним богослужењима у Саборном храму у Београду. Под највишом је заштитом и покровитељством Његове Светости Патријарха Српског.
















Извор: Српска Православна Црква

Нема коментара:

Постави коментар