11111111111111

Претражи овај блог

среда, 11. јануар 2017.

Монашење - потврде свете тајне крштења

На дан Светог првомученика архиђакона Стефана Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије на вечерњој служби замонашио је искушеника Илију Страхињу, давши му монашко име Стефан. По завршетку службе. Митрополит је изговорио пригодну бесједу:

-Када се неко крштава, онда се пјева ова пјесма ‘Ви који сте се у Христа крстили у Христа сте се обукли’. Онај ко се у Христа крштава, он се погружава и умире стари човјек по похотама и сљепилу овога свијета, и рађа се нови човјек, по лику Онога који га је створио. Ове свете ријечи са свете тајне крштења такође пјеваму у чину примања ангелског лика, у чину монашења. И не случајно. Од прадавних времена, монашење је било нека врста потврде свете тајне крштења.

-У тајни монашења, примања ангелског лика, онај ко прима тај лик очишћује се од свих својих грјехова, од свих својих загађења, од свог рођења па до тог тренутка, и умире у њему стари човјек, а обнавља се нови. Тако је и наш брат Стефан примио ове свете ноћи ту велику и свету тајну ангелскога лика и обновио се као младост у орла, оном обновом коју само Христос може да даде, коју је Он подарио и човјеку и свијету, свеукупној творевини Својим рођењем. Нашег брата Илију Господ је призвао, послије великих животних искушења која је прошао, да прими ангелски лик и да прими име првомученика архиђакона Стефана, казао је, поред осталог, Митрополит.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Нема коментара:

Постави коментар