11111111111111

Претражи овај блог

петак, 9. децембар 2016.

Земљотрес у Јадранском мору, паника у Сплиту (ВИДЕО)

ЗАГРЕБ– Земљотрес који је данас погодио Хрватску изазвао је велику панику у Сплиту, грађани су напустили објекте, а деца пуштена из школа.

На бројним зградама чуо се лом стакала, а у појединим становима, као и у редакцији Слободне Далмације, од силине подрхтавања попуцали су зидови.

Ученици су пуштени с наставе, мобители и телефони стручних служби звоне на све стране, сви проверавају где су у тренуцима страха били њихови најмилији, пише Слободна.



Према најновијим информацијама, ученици основне школе 'Мануш' налазе се испред установе, а родитељи масовно долазе по њих. Према речима директорке Марите Гућ, ако се потрес не понови до 15 сати, настава би требало да буде одржана према плану.

Потрес магнитуде 4,7 по Рихтеру у 13.58 сати затресао је Хрватску, а осетио се и у сусједној БиХ.

Према информацијама Европско-медитеранске геолошке службе (ЕМСЦ) епицентар је био у Јадранском мору на дубини од 10 километара три километра западно од Слатина на Чиову, односно 11 километара од Сплита, преноси Танјуг.

„Кувала сам ручак и у једном тренутку сам чула јаку буку и креденац се почео трести. На једном прозору је пукло стакло”, јавила је загребачком Јутарњем листу једна становница насеља Равне Њиве у Сплиту.

Грађани с подручја Далмације на друштвеним мрежама пишу да се земља тресла, да је све трајало кратко, али да је изазвало панику.

„У Сплиту се потрес осетио веома снажно, код нас у стану су попадале све ствари с полица”, рекла је једна становница тог града за портал Индекс.

„У животу се нисам овако препала потреса. Дакле, цела зграда Управног суда у Сплиту се затресла као грана на ветру”, написала је друга становница Сплита на свом Фејсбук профилу.

„У City Center One осећај је био да ће се све урушити, ко у филму”, написао нам је такође један грађанин Сплита.

Потрес се осетио на Брачу, Омишу, Макарској, Солину, Шибенику и Корчули, јављају читаоци хрватских портала.

„Седили смо у кући, одједном је настала велика бука, а након тога је почело да тресе. Све живо се тресло у кући, шест секунди је трајало и све јаче и јаче из секунде у секунду. Шок велики”, написао је читалац из Солина.

Земљотрес широких размера се осетио и у БиХ, а тресло се и у Сарајеву.

Републички сеизмолошки завод Србије објавио је најпре да су два јака потреса, од 5,0 и 5,1 Рихтерове скале, погодила данас поподне подручје северозападног Балкана. Према првим подацима доступним на званичној страници Европско-медитеранског сеизмолошког центра (ЕМСЦ), епицентар је регистрован на отвореном мору, 16 километара југозападно од тог хрватског града, пренео је клиx.ба.


 
 

Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар