11111111111111

Претражи овај блог

петак, 30. децембар 2016.

Као у вријеме Броза: „Држава“ отима цркву Светог Димитрија на Крушевцу у Подгорици

Судија подгоричког Основног суда Данило Јегдића донио је пресуду у којој се наводи држави припада црква Светог Димитрија, у оквиру комплекса Дворца краља Николе на Крушевцу, у Подгорици

Уколико Митрополија одлучи да се жали на ту пресуду, коначну одлуку донијеће Виши суд.

Јегдић је обавезао Митрополију црногорско приморску да у року од 15 дана од правоснажности одлуке, преда Дворску капелу (цркву).

Као неосновану одбио је противтужбу, којом је тражено да се утврди да је Митрополија стекла право својине на ту непокретност.

Како преносе „Вијести“, судија је рекао да Митрополија није могла одржавањем објекта стећи право на својину и да нијесу приложили доказе да је објекат икада био у њиховој својини.

Он је додао и да није протекло вријеме државине од 20 година потребно за одржај, па је несумњиво да нијесу испуњени услови да се Митрополији по том основу призна право својине.

Представници Митрополије у противтужби истичу да никада нијесу имали проблема са садашњим Центром савремене умјетности, нити се икада помињало да је то њихово, да је неспорно да је то вјерски објекат, па се питају од кад је то држава власник сакралних објеката.

У поднеску адвоката Митроплије пише  и да је без основа позивање државе на одлуку о оснивању Галерије умјетности несврстаних земаља Јосип Броз Тито.

“Броза су иначе интересовале слике, а не цркве, он би се у гробу преврнуо кад би чуо да му сада Црна Гора која му је тада посветила свој главни град, улице, тргове, галерије – покушава у галерију угурати и цркву, и још православну”, пише у том документу.

Извор: Ин4С / Митрополија црногорско-приморска

Нема коментара:

Постави коментар