11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 26. децембар 2016.

Парастос у руској цркви Свете Тројице у Београду

Патријарх српски г. Иринеј: Српски народ дели бол руског народа и породица страдалих.

Свет је 25. децембра 2016. године потресла вест да се изнад Црног мора срушио авион Ту-154 Министарства одбране Русије. Посаду је чинило 92 људи. Његова Светост Патријарх српски Иринеј одслужио је 26. децембра 2016. године у руској цркви Свете Тројице у Београду парастос настрадалима у авионској несрећи над Црним морем. Патријарху српском су саслуживали протојереј Виталије Тарасјев, старешина Подворја Московске Патријаршије, и свештенство Архиепископије београдско-карловачке. За покој душа пострадалих молио се Преосвећени Епископ кронштатски г. Назарије, викарни епископ Епархије петроградске и настојатељ лавре Светог Александра Невског.

Патријарх српски г. Иринеј је поручио овом приликом да српски народ дели бол руског народа и породица страдалих. -Трагедија која је задесила православни руски народ је трагедија свих нас. У авионској несрећи страдали су чланови ансамбла Александров који је уносио лепоту и радост у живот оних који су имали прилике да га слушају. И ми Срби смо имали велику част, не једампут већ више пута, да чујемо изузетни хор Александров са њиховом чудесном песмом, подсетио је Патријарх.

У име Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила, старешина Подворја Московске Патријаршије у Београду протојереј Виталије Тарасјев пренео је Патријарху српском г. Иринеју изразе благодарности: -Благодаримо Вам, Ваша Светости, што сте нас у овом трагичном тренутку за Русију, Руску Православну Цркву и руски народ пригрлили топло, братски и хришћански, као што су то чинили и Ваши славни претходници.

Тужном молитвном чину присуствовали су амбасадор Руске Федерације у Београду г. Александар Чепурин са дипломатским особљем, амбасадор Републике Белорусије у Београду г. Владимир Чушев, директорка Руског културног центра у Београду гђа Надежда Кушћенкова, представници Војске Србије и Војске Руске Федерације, др Марко Николић у име Управе за односе са традиционалним Црквама и верским заједницама Србије и други.








Извор: Српска Православна Црква

Нема коментара:

Постави коментар