11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 22. новембар 2016.

Жесток потрес у Јапану, десетине повређених, евакуација (ВИДЕО)

Токио -- Неколико десетина људи је повређено, а неколико стотина евакуисано након снажног земљотреса (7,4) који је погодио источну обалу Јапана, преносе агенције.

Власти у Јапану укинули су сва упозорења на цунами седам сати након снажног земљотреса који је покренио средње цунами таласе.

Примећени су и редови аутомобила који су се удаљавали од обале, након што су званичници упозорили на могућност цунамија.

Источну обалу Јапана погодио је земљотрес јачине 7,4 Рихтерове скале, а уместо најављених таласа висине до три метра који су ишли ка префектури Фукушима, у тој области су виђени таласи до једног метра висине.

Истоимена нуклеарна централа је проверена, а портпаролка "Токијске компаније за електричну енергију" (ТЕПЦО) је изјавила да је систем за хлађење базена у који се смешта потрошено нуклеарно гориво у централи "Фукушима Даини" био у једном тренутку заустављен, али је поново прорадио, преноси Ројтерс.

Она је навела да никаква друга штета од земљотреса није потврђена ни у једној од нуклеарних централа којима управља ТЕПЦО, али да је било нестанака струје у одређеним подручјима.

Амерички Геолошки институт је јавио да је потрес, који се по локалном времену десио у раним јутрањим сатима, био на око 67 километара североисточно од Ивакија, на дубини од 10 километара.

ТАСС је пренео да је погођена префектура Фукушима и објавио податке о кретању цунамија.

На телевизијским снимцима приказани су бродови како напуштају луке у префектури Фукушима и упућују се ка мору због опасности од цунамија.

Након снажног земљотреса који је погодио ту област у Јапану и покренуо цунами у марту 2011, дошло је до инцидента у виду експлозија и отакања радиоактивног материјала у нуклеарној централи "Фукушима".

Тада је од земљотреса и цунамија око 16.000 људи погинуло, а око 2.500 се воде као нестали.

Извор: Б92

Нема коментара:

Постави коментар