11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 17. новембар 2016.

Ђурђиц прослављен у цркви Светог Ђорђа у Подгорици

На дан када је пренето часно тело  Мученика Христовог и Победоносца Георгија из Никомидије у Лиду Палестинску (данашњи град Лођ у Израелу), и положено у гробницу, одакле је касније изникла најстарија Светогеоргијевска Црква – одслужена је Света Литургија у Храму, који је неких шест векова касније, такође, Њему у част, подигнут у древној Диоклији,  на територији данашње Подгорице, под брдом Горица.

Евхаристијским сaбрањем је началствовао протојереј-ставрофор Драган Станишић, професор Богословије на Цетињу, уз саслужење своје братије у Христу, протојереја-ставрофора доц. др Велибора Џомића, садашњег старешине Храма и Архијерејског намесника подгоричко-колашинског, протојереја-ставрофора Милете Кљајевића, a уз молитвено присуство некадашњег старешине овог Светог Храма, протојереја-ставрофора Милуна Фемића.

Возвеличаније овог Христовог Великомученика, негдашњег високог официра царске гарде на двору злогласног цара Максимиjана у Никомидији – улепшано је појањем мешовите певнице, Храма, Њему посвећеном, која је руковођена протојерејем Јованом Радовићем.

Након прочитаног зачала из Св. Јеванђеља, празничном беседом, окупљеном народу, обратио се началствујући свештенослужитељ о. Драган Станишић, поновивши Псаламске стихове – ,,Узвеселите се у Господу“ и ,,Положите наду своју, на Господа, Бога свога“ – да не бринемо шта ћемо говорити, кад идемо у Име Господње, већ да храбро и смело проповедамо Љубав Божију, те ће нам Он дати Речитост и Мудрост. Нагласивши затим, да су и сви они који су смело иступали пред непријатеље своје, имали ту Реч у себи. А она је, отац је поновио, сами Логос, Господ -који нас испуњава и даје нам сваку Силу, Смелост, Мудрост и Храброст.

Прота Драган је подсетио да је кроз све подвиге које је имао кроз историју, наш народ одувек одликовала та Речитост. Сећајући се само Св.Саве како је по Богу Љубави говорио у својој Беседи о Правој Вери – шта је то Господ, шта је то Црква, шта је човек и шта је то смисао свега што постоји, и како га уопште задобити – па све до Владике Николаја који је исто, верујући, имао ту Силу Речитости, која се распрострла чак и до оних који нису познали Истину Цркве. Тако је и Св. Великомученик Георгије, имајући чисто срце, бескрајну веру у Истину у Љубав Божију, смело  наступао, и свом душом својом исповедио Господа Бога и тако се прославио у оба света. Када га имамо пред очима, ми дакле имамо једно силно поуздање и покровитељство, да ћемо његовим молитвама, победити свако зло; Тако да и оно копље које гледамо на иконама на којима је изображен, представља ту Силу Речитости, а то је та Сила Духа Светога, отац је нагласио, којом се размрскава глава сваке змије и свакога зла.

На данашњи дан, наставио је, ми имамо као целивајућу икону, младића, Св.Георгија који у руци држи копље које је окренуто ка небу. Сећајући се тога, целивајући је, ми се подсећамо не само на то како је убио аждају, него и на то како је – пакошћу и злобом демонском одведен на мучеништво, на страдање, где је тако самлевен за Христа – победио зло, аждају у нама у векове векова, и тако пружио пример врлинског живљења, свима онима који призивају Свето Име Његово.

Завршавајући своју беседу, отац је призивајући благослов Господњи на сабране, величајући Св. Великомученика Георгија, пожелео да победимо све велике и мале аждаје у себи и да се прославимо својим трпљењем и смелошћу у Христу Исусу Господу Нашему.

Након освећења Светих Дарова, причасници су приступили Светим Тајнама и сјединили се са Христом Распетим.

Потом су свештенослужитељи приступили благосиљању и резању Славских Колача и кољива, данашњим свечарима, који су у овом Светом Храму принели своју жртву Христу на дар а све у част Светог Георгија, земљоделца Христовога.

На крају, некадашњи, дугогодишњи старешина овог најстаријег Храма у Митрополији црногорско-приморској, Прота Милун (Фемић), топлим речима  честитао је Крсну Славу свима онима који величају и прослављају овог дивног Христовог војника, пожелевши им срећну и Богом благословену Славу: да је славе ,,на многаја и благаја љета“ у  добром здрављу, срећи, весељу и међусобном миру са својим породицама, пријатељима и потомцима у векове векова.

Елза Бибић






















Извор: Митрополија Црногорско-Приморска

Нема коментара:

Постави коментар