среда, 16. новембар 2016.

Виско признање свештенику Српске Цркве у Аустралији

Министар образовања у влади Новог Јужног Велса г. Адријан Пиколи уручио је 15. новембра 2016. године у Парламенту Новог Јужног Велса у Сиднеју признање свештенику Српске Православне Цркве Немањи Мрђеновићу за врло успешан рад у верској настави.

Пред више од три стотине званица, тридесетак посланика из Парламента Новог Јужног Велса, у присуству највиших представника власти и опозиције, образовног система и других уважених гостију, протонамесник Немања Мрђеновић награђен је за развој Посебне верске наставе православне вере у Сиднеју.

Нови Јужни Велс и Канбера као аустралијска престона територија су две федералне јединице у Аустралији у чијим државним школама се поред Општег верског образовања предаје и Посебна верска настава. Разлика између Опште и Посебне верске наставе је у томе што Општу спроводи министарство са неутралне позиције са циљем опште информисаности ученика о свим већим религијама док Посебну верску наставу спроводе вероучитељи са позиције своје вере и са циљем формирања личности верника и ученика. Вероучитељи у Аустралији су волонтери и раде са лиценцама Министарства образовања по наставном плану и програму који доноси приређивач верске наставе, односно одређена Црква или верска заједница.

Митрополија аустралијско-новозеландска Српске Православне Цркве је регистрована у Министарству образовања Новог Јужног Велса као приређивач Посебне верске наставе од стране епископа Иринеја (Добријевића) 2007. године и од тада се српска православна веронаука предаје у неколико државних школа, углавном у Сиднеју и околини. Да се ради о квалитетном и вредном раду показује и чињеница да је Министарство већ додељивало награду Српској Цркви, када је 2012. награђен протојереј-ставрофор Саша Радоичић, дугогодишњи вероучитељ у насељима Мона Вејл и Дивај. Само четири године касније, у конкуренцији више од дванаест хиљада вероучитеља, поново је награђен вероучитељ Српске Цркве.

Отац Немања Мрђеновић награђен је за развој плана, програма и обуке вероучитеља са којима је формирао успешан вероучитељски тим који покрива неколико основних школа у западном Сиднеју. Шест вероучитеља које је он спремио и чијим радом координира у пет основних школа имају преко пет стотина ђака који похађају верску наставу Српске Православне Цркве. По речима оца Немање који и сам предаје у две основне школе, у овом делу Сиднеја је још много школа које нису покривене због недостатка кавилификованих вероучитеља, па када се томе приброје и средње школе, јасно је да макар хиљаду ђака српског порекла још чека вероучитеља.

-На недавном братском састанку свештенства Митрополије аустралијско-новозеландске владика Силуан је формирао радну групу која треба да припреми аустралијском поднебљу прилагођен курикулум верске наставе и надам се да ћемо на тај начин омогућити већем броју волонтера да нам помогне у овом раду, изјавио је отац Немања, додајући да је ово признање велики подстицај свима, од вероучитеља са којима ради до ученика. Он је истакао да за нашу Цркву нема важнијег приоритета од деце и њиховог правилног формирања као православних верника, па је позвао све оне који сматрају да могу да помогну у овом племенитом послу да се јаве Митрополији аустралијско-новозеландској.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландкса
Нема коментара:

Постави коментар