11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 7. новембар 2016.

Патријарх српски Иринеј богослужио у Лазарици

На дан када се Православна Црква молитвено сећа Светог великомученика Арете, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у цркви Светог великомученика кнеза Лазара на Звездари.

Свјатјејшем су саслуживали протојереј-ставрофор Слободан Милуновић из Минхена, старешина Лазарице протојереј-ставрофор Драгослав Стикић, јереји Срећко Богићевић и Јован Секулић, уз ђаконе Драгана Танасијевића, Мирослава Николића и Ивицу Чаировића.


Патријарх српски Иринеј је, тумачећи зачало из Јеванђеља, окупљеном народу истакао да је свака недеља мали Васкрс за све православне вернике и да се на тај дан окупљамо у храму Божјем да заблагодаримо Васкрслом Богу који нам је показао пут, баш као и онда када је васкрсао сина удовице из Наина. Свјатјејши је, овом приликом, истакао да је Христос потврдио да је бесмртност најбитнија карактеристика наше вере и навео да су три таква догађаја наглашена у јеванђељској историји - васкрсење младића у Наину, Јаирове кћери и праведног Лазара. -Наравно да је на антрополошком и сотириолошком плану најбитније Васкрсење Бога Живога, казао је Патријарх нагласивши да би требало да се сви редовно окупљамо у Цркви и причешћујемо како би заједничарили у Господу.

После торжественог богослужења, током којег су се причестили скоро сви присутни верници, старешина Лазарице прота Драгослав Стикић упознао је Патријарха српског Иринеја са радовима у храму и парохијском дому. Патријарх је истакао да је приметан велики напредак у свим сегментима црквеног живота у Лазарици и да је задовољан наставком фрескописања, градњом палионице свећа испред храма, а посебно доградњом парохијског дома и проширењем сале за свечаности у поткровљу дома.


















Извор: Српска Православна Црква (СПЦ)

Нема коментара:

Постави коментар