11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 17. октобар 2016.

Молитвена сабрања у Епархији шумадијској

Слава манастира Преродовац. Михољданске задушнице на Бозману. Помен краљу Александру. Архијерејске Литургије у Јарушицама, Вољавчи, Павловцу и Ковачевцу.

Дана 7. октобра 2016. године, када наша Црква прославља Свету промученицу Теклу, Преподбног Симона Монаха, Светог краља Владислава и Преподобног Давида, манастир Прерадовац је прославио крсну славу и имендан игуманије мати Текле. Многобројни верни народ из свих крајева Србије од раног јутра је пристизао на манастирску славу.

Свету Литургију је служио Преосвећени Епископ шумадијски г. Јован уз саслужење архијерејског намесника лепеничког и в.д. намесника левачког проте Саве Арсенијевића. архијерејског намесника колубарско-посавског проте Златка Димитријевића, архијерејског намесника космајског проте Љубише Смиљковића и свештеника левачког намесништва и Епархије крушевачке.

После свете литургије уследио је славски обред и додела архијерејских признања великим доброворима овог светог манастира. Oрденом вожда Карађорђа одликовани су г. Петроније Теић из Цириха, г. Предраг Новаковић из Београда и г. Звонко Каштелан из Београда. Игуманија Текла заједно са сестринством приредила је свечану трпезу љубави за све окупљење госте у новоподигнутом конаку манастира.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Христовог Васкрсења на крагујевачком гробљу Бозман. Саслуживали су протојереји-ставрофори др Зоран Крстић, ректор Крагујевачке богословије, Миладин Михаиловић, архијерејски намесник опленачки, Мића Ћирковић, архијерејски намесник орашачки, Милован Антонијевић, мр Рајко Стефановић, архијерејски намесник крагујевачки, као и протонамесник Бранислав Матић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Милош Ђурић. Повод молитвеног окупљања на Михољданске задушнице био је четрдесетодневни парастос новопредстављеном Луки Крстићу.

Након свете Литургије, Преосвећени Владика, заједно са свештенством Шумадијске епархије одслужио је парастос, поменувши све праоце, оце, браћу, сестре и сроднике наше који су преминули у благочестивој вери. Након заједничког парастоса, владика Јован је учинио помен на гробу новопредстављеног Луке.

У недељу, 9. октобра 2016. године, када наша Црква прославља Светог апостола и јеванђелисту Јована Богослова, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија на Опленцу. Саслуживали су умировљени Епископ канадски г. Георгије и протојереји-ставрофори архијерејски намесник опленачки Миладин Михаиловић, Драгољуб Ракић, архијерејски намесник орашачки Мићо Ћирковић, архијерејски намесник јасенички Велибор Ранђић, свештенство опленачког намесништва, јереј Марко Стевановић, парох рајковачки, и протођакон Иван Гашић. Литургију су певали чланови црквеног хора "Опленац" на челу са диригентом Маријом Ракоњац.

Архијерејској Литургији присуствовали су председник Општине Топола г. Драган Живановић, управник Задужбине Краља Петра Првог Карађорђевића г. Драган Рељић, као и верни народ Тополе.

Након свете Литургије служен је парастос и помен на гробу Краља Александра Првог Карађорђевића, а по завршетку организовано је послужење и ручак од стране управника Задужбине Краља Петра Првог Карађорђевића г. Драгана Рељића.

Дана 10.октобра 2016.године, када Света Црква слави успомену на Светог мученика Калистрата, Његово преосвештенство Епископ шумадијски  г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог архангела Гаврила у Јарушицама. Саслуживали су в.д. архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Видоје Рајић, протонамесници Горан Живковић, Влада Бранисављевић и ђакони Небојша Јаковљевић, Милутин Гашевић и Божидар Васиљевић. Учешће су узели ,,Српски појци“ који су певањем косно са благољепијем и умиљенијем улепшали литургијску радост.

Духовну радост и евхаристијску заједницу употпунили су ученици верске наставе са свијим учитељицама, који су на позив ђакона Са страхом Божјим и вером приступите приступили Светој Чаши,сјединили се са Христом и на тај начин показали и потврдили да је света Литургија догађај будућности и предокус Царства Божјег.

На крају је уследила трпеза љубави коју је припремио надлежни свештеник Младен Ђурановић са парохијанима.

Празник посвећен Преподобном Киријаку Отшелнику окупио је 12. октобра 2016. године у манастиру Вољавчи вернике рудничког краја који су се заједно са својим Владиком г. Јованом пред моштима овог великог богоугодника помолили за заступништво и помоћ у стицању Духа Светога.

Саслуживали су архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиоловић, протојереј Јован Биберџић, протонамесник Слободан Радивојевић, јереј Никола Симић и протођакон Небојша Јаковљевић.

У славу и част Преподобног Киријака Отшелника владика Јован је преломио славски колач заједно са монахињом Евгенијом, настојатељицом манастира Вољавче, која је несебичном љубављу и трудом уприличила трпезу љубави за све окупљене вернике.

У суботу, 15. октобра 2016. године, када наша Црква прославља Светог свештеномученика Кипријана, Јустину Девицу и Преподобног Андреја, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у селу Павловац код Наталинаца крај Тополе. Повод овог молитвеног сабрања био је обнова цркве из 1720. године која је посвећена Светим цару Константину и царици Јелени па је ово био догађај од посебне важности и радости за вернике овог шумадијског села. Саслуживали су архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, свештеници и ђакон опленачког намесништва и протођакон Небојша Јаковљевић.

Након свете Литургије епископ Јован је освештао звонару ове цркве а потом је архијерејском граматом захвалности одликовао г. Будимира Стаматовића из Божурње без чије би се несебичне љубави ово сабрање сигурно одложило за нека друга времена. Истом граматом одликована је и Општина Топола која је такође пружила подршку у обнављању ове богомоље. За све вернике уприличена је трпеза љубави од стране протонамесника Бранимира Товиловића, његове породице и богољубивих парохијана.

У недељу, 16. октобра 2016. године, када наша Света Црква молитвено прославља Светог свештеномученика Дионисија Ареопагита и Преподобног Јована Хозевита, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму посвећеном Преносу моштију Светог оца Николаја у Ковачевцу код Младеновца. Саслуживали су архијерејски намесник младеновачки протојереј Жељко Ивковић, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протонамесник Зоран Алексић, јереј Бојан Вићовац, протођакон Иван Гашић и ђакон Небојша Поповић. Литургијско славље увеличао је хор „Благовести“ под вођством гђе Љиљане Миловић.

Након заамвоне молитве служен је помен блаженопочившем Епископу шумадијском г. Валеријану, а потом су додељене архијерејске грамате господи Божидару Иванчевићу, Марку Драгањцу, Душану Јевићу, Мирку Ненадовићу и Дарку Матовићу. Након Литургије заједничарење је настављено на трпези љубави, која је организована од стране пароха ковачевачког протојереја Милорада Вуловића.

Извор: Епархија шумадијска





Нема коментара:

Постави коментар