11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 18. октобар 2016.

Архијерејска Литургија у Андрићграду

Недалеко од ћуприје на зеленој Дрини, у цркви Светог кнеза Лазара у Андрићграду (или Каменграду у Вишеграду) Епископ западноамерички г. Максим служио је свету Ллитургију у недељу, 16. октобра 2016. године, на празник Свештеномученика Дионисија Ареопагита.

Преосвећеном Епископу је саслуживало више свештеника Епархије дабробосанске који служе у храмовима на подручју Вишеграда, Фоче и Рогатице. Молитвеном сабрању присуствовао је верни народ Вишеграда и околине.

Ослањајући се на прочитане библијске одломке, Владика је окупљенима у храму говорио о плодовима васкрсења у Христу према апостолу Павлу: Ако дакле васкрснусте са Христом... умртвите уде своје који су на земљи... свукавши старог човека с делима његовим, и обукавши новога који се обнавља... Епископ је поручио: -Оставите дјела таме, порока и свега онога што вас одваја од љубави Божје. Владика је истакао да је циљ човјечијег живота назвати се синовима и кћерима Божјим, што се постиже кроз свету Ллитургију, односно Дарове које нам је Христос даровао, са врхунцем у светом причешћу које нас обавезује на доследан етички живот.

Владика је образложио јеванђелску приповест о жени Хананејки и Христовом дијалогу са особом која није била из јудејског народа. -Христос поштује њену личност, њену муку и бол због болесне кћери. Дирљиво је на који начин Господ призива људе себи а све у циљу њиховог спасења, казао је епископ Максим.

Позивајући вернике да од Бога у Литургији измоле дар живота и љубави кроз свету евхаристију, Владика је позвао на међусобну солидарност, праштање и љубав и да по узору на Христову љубав према незнабошцима сви будемо отвореног срца за све и помажемо једни друге. После Литургије, епископ Максим је издвојио своје време за дружење са народом и дечицом у историјском комплексу града чија разгледница обухвата мноштво знеменитости из средњовековних и новијих времена, а потом се упутио ка манастиру Успенија Пресвете Богородице у Добруну, где је служио помен над гробом упокојеног Митрополита дабробосанског Николаја.

РТРС, М.Андрић

Извор: Епархија западноамеричка




Нема коментара:

Постави коментар