11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 18. октобар 2016.

Славе храмова у Книну и Бителићу

-Данас се још осећају последице несретног рата који нас је задесио, мало је људи остало у овом крају, али је на нама да видамо те ране и живимо као братски народ, у хришћанској љубави, поштујући разлике у вери и обичајима и чувајући своју традицију, поручио је епископ Фотије.

На празник Покрова Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у Книну. Храмовну славу цркве Покрова Пресвете Богородице заједно су прославили многи верници, а међу њима и градоначелник Книна г. Никола Блажевић, доградоначелник г. Жељко Џепина и представници суседних општина. Овај празник такође је и слава Српског народног већа града Книна.

Епископ Фотије се присутнима обратио речима: -Хвала Богу да смо се сабрали у овако великом броју, да међу нама има и дечице, а чланови книнског хора додатно су улепшали овај дан. Овај празник је установљен у 10. веку, када се Пресвета Богородица јавила у једној цркви у Цариграду на свеноћном бденију, са светим апостолима и пророцима, држећи омофор над народом који је био сабран у цркви. Тај је дан слика заштите Пресвете Богородице и целе Цркве Христове над свим душама хришћанским кроз историју. Данас се слави у читавој Цркви и свим земљама где има православног народа и то нас подсећа на љубав и зашиту Пресвете Богородице. На нама је, пак, да заслужимо ту заштиту улазећи у храм Божји као смерни покајници.

-Добро је када браћа живе заједно у љубави, када све своје размирице оставе код куће и дођу у храм Божји да пред лице Божје и Пресвету Богородицу изађу измирени једни са другима и са својом савешћу, рекао је епископ Фотије.

-Данас такође празнујемо и Светога Романа Мелода, једног од великих отаца Цркве који је био, између осталог, појац, а дар појања је добио од Пресвете Богородице. То је само један од многих показатеља колико је Пресвета Богородица присутна у животима људи, чинећи разна чудеса и дајући нам многе дарове. Ипак, да бисмо могли да се надамо томе, треба да будемо отворених духовних очију и живимо смерно и смирено. Ми Срби у Далмацији треба да будемо отворени и да сви заједно, како народ тако и наши политички представници, будемо на светим Литургијама, да заједно носимо наш крст и молимо се Господу, поручио је Епископ далматински.

У храму посвећеном Покрову Пресвете Богородице овај празник је прослављен 16. октобра 2016. године сабрањем верника на светој архијерејској Литургији. Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије након свете службе обратио се присутнима и заблагодарио Господу на овом дивном дану.

-Упркос томе што живимо у тешким условима даде Бог да се обнови овај храм, да се ослика и фрескопише, а надамо се да ћемо наставити обнову читаве порте и братске куће и направити овде један духовни центар, како то приличи овом светом месту. Знам да су се, кроз историју, овде на данашњи празник окупљале на хиљаде људи, православаца и римокатолика, сви су са љубављу долазили у ову светињу да чују реч Божју. Данас се још осећају последице несретног рата који нас је задесио, мало је људи остало у овом крају, али је на нама да видамо те ране и живимо као братски народ, у хришћанској љубави, поштујући разлике у вери и обичајима и чувајући своју традицију, рекао је епископ Фотије.

-Данас такође празнујемо Светог Дионисија Ареопагита, ученика Светог апостола Павла, који је био велики мученик и проповедник Јеванђеља Христовога. Он је за живота имао жељу да види Пресвету Богородицу и тај је сусрет описао у једном своме делу. Када је дошао до дома Светог Јована Богослова, где је Богородица живела, видео је анђеле Божије како стоје око ње и служе је као велику царицу небеску. У толикој је светлости он затекао Богомајку, која је заштитница целог хришћанског рода и свих људи добре воље. Заиста можемо да имамо наду у Њене молитве и помоћ, само морамо да се трудимо да будемо достојни те помоћи. Треба да се угледамо на наше светитеље, да проучавамо њихов живот и своју децу усмеравамо правим путем, поучио је епископ Фотије.

Извор: Епархија далматинска




Нема коментара:

Постави коментар