11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 20. октобар 2016.

Духовне радости у Крушевачкој епархији

Епископ Давид началствовао литургијским сабрањима у Крушевцу, Падежу и Трстенику. Црквена слава у селу Гари надомак Крушевца. Свечани дочек моштију целебника Георгија и Пантелејмона у Врбници.

На празник Светог Дионисија Ареопагита, Његово Преосвештенство Епископ крушевачки др Давид служио је свету Литургију у Саборном храму Светог Георгија у Крушевцу. На велику духовну радост, учешће у светој Литургији узео је протојереј-ставрофор Милорад Лончар, парох из Мелбурна, Митрополија аустралијско-новозеландска. Саслуживали су архијерејски намесник крушевачки протојереј-ставрофор Будимир Којић, старешина Саборног храма протојереј-ставрофор Љубиша Милошевић, протојереји-ставрофори Драгиша Јовановић и Ђорђе Милојковић, протојереји Драгић Илић и Александр Ерић, протођакони Јован Миленковић и Андрија Јелић и ђакон Слободан Маринковић.

По благослову епископа Давида беседу на прочитано Јеванђеље надахнуто је изговорио прота Милорад Лончар, тумачећи одељак Светог Писма али и говорећи о великој тајни човека као боголиког бића. На богослужењеу су појали свештеници ове цркве, протојереј Перица Стојић са студентима теологије Марком Цветковићем и Александром Ђорђевићем и Певачко друштво Саборног храма.

Епископ крушевачки г. Давид посетио је 15. октобра 2016. године град Трстеник и по рачима светог Јеванђеља као "пастир добри који познаје своје" окупио своје стадо на светој Литургији у Саборном храму Свете Тројице.

У архијерејској Литургији као саслужитељи учествовали су и архијерејски намесник трстенички протојереј Марјан Вујовић, протојереј-ставрофор Момчило Ивановић, протојереј Раде Косовац, јереј Мирослав Михајловић, јереј Данијел Стефановић, протођакон Андрија Јелић и верни народ парохије трстеничке. Литургијска слика народа Божјег окупљеног око свога Епископа била је потврда Јеванђелске слике "једно стадо и један пастир".

Разлог пастирске посете била је, између осталог, и прослава дана Општине Трстеник. Том приликом епископ Давид присуствовао је свечаној седници Скупштине Општине Трстеник.

У петак, 14. октобра 2016. године, прослављена је храмовна слава у крушевачком селу Гари. Свету Литургију служио је парохијски свештеник јереј Ненад Драгичевић, а храм је био испуњен верним народом и децом, не само из села Гари већ и из околних места.Овогодишњи колачар била је породица Милутиновић, а колач за наредну годину преузела је породица Милић. После свете Литургије обављена је Литија око светог храма и пререзани славски колачи.

У петак, 14. октобра 2016. године, када је наша Света Црква прослављала Покров Пресвете Мајке Божје, Његово Преосвештенство Епископ крушевачки г. Давид  служио је свету Литургију у селу Падеж, у архијерејском намесништву крушевачком.

Саслуживали су архијерејски намесник протојереј-ставрофор хаџи Будимир Којић, надлежни парох протојереј-ставрофор Милорад Пршић, пензионисани парох зајачарски протојереј-ставрофор Драгољуб Павловић, парох јасички протојереј Иван Милановић, пензионисани парох беловодски отац Петар Јараковић, парох кукљински отац Марко Чуљић, парох беловодски отац Мирољуб Симеуновић, протођакон Андрија Јелић и ђакон Александар Аџић.

Након торжествене Литургије приређен је фоклорни програм где су деца из ове парохије показала своје играчко умеће. Као што је ред и обичај, домаћин славе, колачар је припремио домаћински ручак где су сви били у трпезарији послужени. На крају, Епископ је испраћен у радости и жељи за скоро виђење, пожелевши окупљенима свако добро од Дародавца свих добара.

У недељу, 16. октобра 2016. године парохија у Врбници је дочекала свете мошти двојице великомученика, победоносаца и целебника: Светог Георгија и Светог Пантелејмона. У кишовитом дану литију за дочек сачињавали су свећеносци, крстоносци, барјактари, младенци са иконама, свештенство певајући тропаре и верни народ коме је лице а читаво биће преображено у осмех и радост. Епископу крушевачком г. Давиду свете мошти принео је на поклоњење и целивање игуман манастира Лешја отац Јован.

Вечерњу службу, акатист Светом Георгију, молебан Светом Пантелејмону предвођен Епископом, игуманом и намесником жупским, служило је још петнаестак свештеника из суседних парохија, као и из градских цркава Крушевца, Александровца и Трстеника, уз молитвено присуство игуманије манстира Дренче и мати из манастира Манастирка.

Међу вернима који су дошли из суседних села и најмање из три општине истицали су се угледни људи познати по добру и градоначелник Александровца чијој општини и припада Велика Врбница.

Нетљени живи Свеци и благодат Духа Светога обасјавали су лица, тела, а највише душе свих присутних. Људи су се тискали у цркви, а огроман број је остао испред храма молећи се једнодушно. Усхићење и радост били су видљиви и општеприсутни.

Како то обично бива у овом крају, у Жупи благородној, широко гостопримство домаћина предвођено Црквеним одбором и парохијским свештеницима, приредило је богату пригодну вечеру. Свете мошти које остају трајно у цркви Светог Николе у Врбници велики су благослов Божји за читаву Епархију крушевачку и за Цркву уопште.

Вече 18. октобра 2016. године било је препуно Божје благодати у цркви Светог Николе у Великој Врбници, гд есе свештенство и верни народ сабраше да са молитвеницима пред Богом Свевишњим, Светим Георгијем и Пантелејмоном, чије се мошти од 16. октобра налазе у овом светом храму, измоле од Господа оздрављење душе и тела болесних слугу Божјих. Велики број верника се овом приликом окупио у врбничкој светињи. Благослов, благодат, радост и мир су речи којима се може описати овај догађај. Сви присутни су помазани светим јелејем, а на благослов добили освећено уље и брашно.

Извор: Епархија крушевачка




Нема коментара:

Постави коментар