11111111111111

Претражи овај блог

среда, 19. октобар 2016.

МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН: За 28 година у Русији отворено 29.000 храмова!

Његово Високопреосвештенство Митрополит волоколамски Иларион изјавио је да у Руској Православној Цркви почев од 1998. године почела епоха коју називамо "Другим крштењем Русије". Он је истакао да су крајем 80-их и почетком 90-их година почела масовна крштења становништва у Русији.

"Данас имамо 35.000 храмова, односно, за 28 година отворили смо 29 хиљада храмова. У једној години отвара се више од хиљаду, или по три храма у једном дану... Имали смо три духовне школе, а данас их је преко педесет" - изјавио је Митрополит. По речима владике Илариона, у историји Русије никада није било таквог раста вере какав видимо у последњих 28 година.

"Осим тога, не знам за сличан преседан било где и било када у историји човечанства. Знамо да је епоха Константина Великог у 4. веку била обележена изградњом храмова свуда по свету, масовним крштењима, али данас не располажемо статистичким подацима за тај период, док је наше време статистички уписано" додао је митрополит Иларион.


Приметивши да данас често можемо чути како друштво живи у постхришћанској епохи, Митрополит волоколамски је изјавио да се у Русији то уопште не осећа.

"Видели смо својим очима снагу хришћанства, која нам данас омогућава отварање по три храма на дан. Видели смо како хришћанство преображава животе људи, и колико је увек актуелан Христос, као и Његове проповеди", навео је Митрополит.


Извор: Тв. Храм



Нема коментара:

Постави коментар