11111111111111

Претражи овај блог

петак, 21. октобар 2016.

Владика Кирило служио на Подима код Херцег Новог

Епископ диоклијски г. Кирило служио је на Срђевдан, поводом храмовске славе, са свештенством Свету службу Божју у цркви Светих Сергија и Вакха на Подима код Херцег Новог. Литургијску бесједу након читања Јеванђеља одржао је намјесник манастира Савина јеромонах Макарије, који је рекао да су нам сви свети апостоли и мученици посвједочили да идући за Христом можемо само задобити радост и срећу.

-Тако су нам посведочили и они којима смо посветили ову цркву - Свети Сергије и Вакхо, велики мученици који су за Христа положили главе и пролили своју крв. И ево, њихова слава у Господу траје до данас и трајаће, не само у овом веку него у вечности“, рекао је отац Макарије. Након причешћа вјерних храм је опходила празнична Литија, а онда је владика Кирило са свештенством благосиљао славски колач.

Честитајући славу мјештанима Пода и преносећи им благослов митрополита Амфилохија, он је подсјетио  да су Свети Сергије и Вакхо били велики чиновници на двору цара Максимијана и да су пострадали када је откривено да су хришћани. -И ми данас, сјећајући се подвига Светих Сергија и Вакха, и других светих мученика који су свој живот положили за Христа, молимо се Богу да нас не уведе у искушење. Јер, никада мученици нијесу својевољно провоцирали такав свој подвиг“, казао је Владика диоклијски. Он је објаснио да су мученици тако чували мучитеље да не падну у гријех богохулства и убиства. -Међутим, увијек су били спремни да дају одговор, уколико буду позвани на такав одговор, објаснио је владика Кирило.

Извор: Митрополија црногорско-приморска




Нема коментара:

Постави коментар