11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 4. октобар 2016.

Радости Цркве Божје у Шумадији

Архијерејска Литургија у Лапову. 35 година хора Саборне цркве у Крагујевцу. Смотра црквеног беседништва у Поповићу.

Дана 2.октобра 2016. године, када наша Света Црква прославља Недељу после Воздвижења Часнога Крста, Владика шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Лапову. Саслуживали су архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Миленко Стикић, парох трећи лаповски, протојереј Велибор Јовановић, парох сарановачки, протонамесник Миломир Васиљевић, парох вишевачки, јереј Влада Бранисављевић, парох рачански, и јереј Ивица Камберовић, парох сипићки.

Владика Јован је надахнутом беседом, тумачећи свето Јеванђеље, поучио верујући народ Лапова о сили и моћи Часнога Крста. -Недеља коју прослављамо, а која је посвећена изношењу Часнога Крста има своју символику. Песме које певамо имају своје значење, богослужења током ове недеље подсећају на Онога који је страдао на Крсту. Тако да ко то занемари, не носи Часни Крст, занемарује Цркву Божју, нагласио је Владика. Он је наставио беседу цитатом из Светог писма: ,,Ко хоће да иде за мном нека узме крст свој и пође за мном“. Овим Господ каже да ко хоће да иде за Њим мора подносити сва страдања, све невоље, сва трпљења, сва понижавања која је Он проживео. -Можемо све то пребродити, нагласио је Владика, једино вером у Бога. Сваки човек има боголику душу и да би је сачувао мора имати смирења, мора да  прихвати Цркву као Тело Христово. Преосвећени Владика је нагласио да сваки човек треба да се спасе од своје сујете, гордости и саможивости. Ко жели да спасе само себе, губи себе, а ко себе даје другима живи у правди Божјој.

На крају сабрања уприличена је трпеза љубави коју је за ову прилику припремио пријатељ Цркве Христове у Шумадији г. Живослав Павловић, власник ресторана Капија шумадије у Лапову.

Поводом обележавања 35 година постојања хора Саборне цркве у Крагујевцу, одржан је концерт на којем је промовисан и ЦД снимљен тим поводом. Концерт је одржан 30. септембра 2016. у Саборној цркви.

Хор Успења Пресвете Богородице (Хор младих) основан је септембра 1981. године благословом тадашњег Епископа шумадијског Саве, а трудом свештеника Станка Секулића. Чланови хора у почетку су били углавном млади, претежно студенти, по чему је друштво и добило име. То су били већином полазници веронауке, а касније им се придружују и сви чланови хора Хришћанске заједнице. Први диригенти хора били су супружници свештеник Станко и Јованка Секулић. Диригенти са најдужим стажом у овом хору били су протојереј Станко Секулић (од 1981. до 2002.) и Оливер Беговић (од 2002. до 2012). Велики допринос раду хора дали су и Иван Филиповић, Љиљана Миловић, Јелена Трмчић. Садашњи диригент хора је протојереј Драгослав Милован, који је на тој дужности од јуна 2012. године.

Основна делатност хора је редовно учествовање на светим Литургијама, неговање православног појања, прикупљање и очување разних дела црквене музичке уметности и мисионарење. Хор је приближио вери велики број људи како младих, тако и старијих. Овај хор послужио је и као темељ за настајање осталих хорова у Шумадијској епархији. Рад хора је обогаћен наступима и путовањима у земљи и иностранству, и учешћем на богослужењима широм Епархије шумадијске. Хор Успења Пресвете Богородице стално обнавља своје чланство пристизањем нових певача. Као своју крсну славу хор слави Недељу Светих отаца Првог васељенског сабора.

Концерт је протекао успешно, уз благослов Епископа шумадијског г. Јована и присуство верног народа.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, под покровитељством Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Владе Републике Србије, Градске општине Сопот и Центра за културу Сопот, 1. октобра 2016. године у порти храма Светог Ђорђа одржана је шеста Смотра црквеног беседништва у Поповићу. Ово врлинско сабрање у име Речи Божје благословио је и увеличао својим присуством Епископ шумадијски г. Јован са свештенством космајског намесништва.

Тема овогодишњег беседништва била је Вера. Богонадахнуте ауторске беседе изговорене пажљиво одабраним речима произнели су свештеник Глигорије Марковић - Архиепископија београдско-карловачка, свештеник Војислав Дољанчевић - Архиепископија београдско-карловачка, ђакон Никола Милошевић - Епархија шабачка, вероучитељ Горан Аврамовић - Епархија шумадијска и професор Богословије Светог Саве у Београду г. Горан Раденковић.

Глумац Александар Дунић изговорио је ауторски колаж састављен од делова беседа Светог владике Николаја Велимировића. За музички део програма, као и сваке године, били су задужени ученици верске наставе СМШ Др Милоје Милојевић из Крагујевца. Академија Висока школа СПЦ за уметност и конзервацију, пријатељ овог сабрања од његових почетака, и ове године је молитвено обрадовала посетиоце прелепим иконама које су биле изложене у порти храма Светог Георгија. Удружење за очување старих заната и вештина Бели орлови и ове године се представило окупљенима кроз изложбу оруђа и оружја која су користили Срби у 14. веку.

Одлична организација пароха поповићког свештеника Марка Стевановића и труд његове породице и парохијана храма Светог Ђорђа учили су да сви окупљени учествују у радости сусрета, сусрета са Другим, сусрета са Господом. Радост на лицима присутних сведочила је тога дана да је Реч Божја пронашла пут до срца присутних, до срца оних којима је та Реч била и намењена.

Извор: Епархија шумадијска

Нема коментара:

Постави коментар