11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 24. октобар 2016.

Хиљаде верника крај моштију Преподобног Јакова

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа браничевског др Игнатија, у манастиру Тумане свечано је прослављена друга годишњица обретења моштију Преподобног Јакова.

Торжествено прослављење започето је бденијем које је служио игуман тумански Димитрије. Након службе мошти су из кивота пренете у олтар манастирске цркве. На дан празника пре свете Литургије обављено је пресвлачење светих моштију. Потом су светитељеве мошти у пратњи свештенства и верног народа понете у литији око храма Светоарханђелске туманске обитељи, праћен умилним звуком манастирских звона.

Мошти су, затим, унете у манастирску цркву и од стране присутног свештенства у новом одјејанију положене у свештени кивот. Празничном светом литургијом началствовао је архимандрит Стефан, уз саслужење архимандрита Стефана из Зочишта, архимандрита Ромила из Дубоког Потока, игумана суковског Серафима, игумана подмаинског Рафаила, игумана погановског Мардарија, протосинђела Стефана, сабрата буковског, свештеника и ђакона епархија Браничевске, Тимочке и Београдско-карловачке.

Литургији су присуствовали и игуман манастира Згодачице Стефан, братија манастира Букова, Подмаина и Сукова, као и сестре из манастира Златенца.

После заамвоне молитве преломљен је славски колач и освештано кољиво. Током дана преко две хиљаде верника приступило је у молитви нетљеним моштима Светог оца Јакова, молећи његово заступништво пред Господом. Присутни су на благослов добили делиће старе светитељеве одежде и помазани уљем из светитељевог кандила.

Братство манастира Тумана




Нема коментара:

Постави коментар