11111111111111

Претражи овај блог

субота, 8. октобар 2016.

Прослављена слава манастира Светог Сергија Радоњешког у Микулићима, на обронцима Румије

У манастиру посвећеном Светом Сергију Радоњешком у Милићима, на обронцима Румије, 8. октобра је, служењем свете Литургије и ломљењем славског колача, обележен празник престављења Светог Сергија Радоњешког – свеигумана Руске земље.

Литургијом је начелствовао архимандрит Данило Ишматов, игуман манастира Дајбаба, уз саслужење јеромонаха Гурија.

Велики број верника, пре свега деце, приступио је Светом Причешћу, а затим је обављена литија око храма и преломљен је славски колач.

У својој празничној беседи, јеромонах Гури је казао да је преподобни Сергије, кога још називају Игуманом руске земље, најпоштованији светитељ међу преподобним оцима. Он је истакао да су многи храмови и манастири у Русији и ван ње посвећени овом Божијем угоднику, који је вратио живот и веру у Русију.

„Вољом Божијом, а по благослову Митрополита Амфилохија, овде, у подножју свете горе Румије, новооснован је манастир који је посвећен Светом Сергију Радоњешком. Овде се уздижу молитве нашем преподобном оцу, заштитнику монаштва,чувару руске, а сада и српске земље“, казао је отац Гури и додао да се у манастиру налази честица његових светих моштију и да је на тај начин он са нама невидљиво присутан у својој благодати и молитви.

„Ниједна наша молитва коју њему упутимо не остаје неуслишена. Ово је велики Божији промисао, да се у свим православним земљама поштује свети Сергије Радоњешки, коме се посвећују цркве и манастири“, рекао је јромонах Гурије, који је на крају своје беседе честитао славу манастира игуманији мати Теодори, а верном народну празнично сабрање.

Архимандрит Данило је такође благословио верни народ који се на данашњи празник сабрао у манастиру под Румијим, а посебно домаћине овогодишње славе Драгана и Татјану Вујисић који су приредили богату трпезу за све госте манастира.

Текст и фотографије: Жељко Ђуровић




























 Извор: Српска Православна Црква

Нема коментара:

Постави коментар