11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 3. октобар 2016.

1100-годишњицa престављења Светог Климента Охридског

Ове године се навршава 1100 година од блаженог престављења Светог Климента Охридског Чудотворца, који се преставио 27. јула 916. године.

Овај значајан јубилеј Православне Охридске Архиепископије обележен је на више места и на разне начине. Централна прослава 1100-годишњице је одржана, уз свеколико црквено благољепије, 1. и 2. октобра 2016. године у ставропигијалном манастиру Светог Јована Златоуста у Нижепољу, Битољ. У недељу, 2. октобра, светом архијерејском Литургијом је началствовао Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. Јован. Саслуживали су Епископ врањски Пахомије, Митрополит Китруса и Катерине Георгије, Епископ тимочки Иларион, Епископ полошко-кумановски и  местобљуститељ дебарско-кичевски Јоаким, Епископ брегалнички и местобљуститељ битољски Марко и Епископ стобијски и местобљуститељ струмички Давид, као и велики број свештеника из више помесних Цркава, као и монаси и представници светогорског манастира Хиландара.

После прочитаног јеванђељског зачала проповед Митрополита Верије, Науса и Кампаније Пантелејмона прочитао је његов званични представник на прослави. Богослужење су својим појањем украсили монаси манастира Ковиља, који су певали за десном певницом, и псалти из града Катерине који су појали за левом.

Иначе, пре овог торжественог саборног прослављања Светог Климента Охридског одслужено је свечано вечерње богослужење којим је началствовао Његово Преосвештенство Епископ врањски Пахомије.

Уз то, после одслужење архијерејске Литургије за многоборјна присутне је припремљена трпеза љубави, после које је уприличен пригодан програм. Програм је својим надахнутим словом отворио Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски Јован, а у наставку је изведен музички програм у којем су учествовали ковиљски монаси и псалти из Катерине, док је предавање одржао архимандрит Порфирије из манастира Светог Јована Крститеља недалеко од Верије у Грчкој, где се чува чесна и мороточива глава Светог Климента Охридског. Традиционалне песме су изведене уз пратњу на кавали, док је глумац Томе Витанов, који је и водио програм, произнео чувену Светоклиментову пасхалну проповед. У наставку програма је Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски произнео богонадахнуто Слово Светог Климента Охридског. Светој Литургији је присуствовао је и директор Управе за односе са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић.

Извор: poa-info.org




Нема коментара:

Постави коментар