11111111111111

Претражи овај блог

среда, 20. јул 2016.

Саопштење Епархије аустријско-швајцарске

Епископовој личности грубо нанета правна и морална клеветничка штета

Његово Преосвештенство Епископ српске православне епархије за Аустрију и Швајцарску г. Андреј Ћилерџић у своје име, као и у име ове Епархије, покренуо је одговарајуће поступке прописане законом, ради заштите својих права, због неистинитих информација објављених у дневним новинама „Блиц“, као и у електронском издању тих новина – Blic Online због два чланка објављена 12. и 13. маја 2016. године, под тенденциозним насловима:

„Велика брука: Српска Црква утајила порез у Швајцарској“ и „Православна Црква у Цириху остала без имовине – због утаје пореза изгубили милионе франака“.

Овде се ради о неистинитом извештавању јавности, као и о намерном извртању чињеница с циљем омаловажавања Епископове личности. То даје право Епископу да тражи објављивање одговора на објављене неистине у тим текстовима. С обзиром на тежину повреде достојанства Епископове личности, као и на степен одговорности за ове незаконите радње, неопходно је одговорна лица санкционисати.

Епископ аустријско-швајцарски, Г. Андреј је грубо и неправедно оклеветан, не само као високи представник Српске Православне Цркве, већ и као личност. Из ових разлога, Епископ Андреј је приморан да захтева правну заштиту са циљем објављивања одговора на неистините информације, како би јавности приближио истину о питањима која су била предмет тих текстова, са захтевом за накнаду штете, због таквог недозвољеног објављивања информација.

О каквим се овде тенденциозно клеветничким и намерно истицаним неистинама ради, говори и чињеница да услеђени прикази стварног стања ствари које је Епархија аустријско-швајцарска са своје стране на горња писања предузела, нису довољни да отклоне штетне последице таквог противправног и несавесног поступања ове дневне новине и њеног електронског издања.

Новински чланак са фотографијом Епископа Андреја ове, наводно, најчитаније српске новине, са дневним тиражом од 120.000, примерака, на увредљив и понижавајући начин, наноси штету, пре свега Епископу и његовој личности, његовом професионалном позиву и целокупном животу и раду. Стога Епископ аустријско-швајцарски жели да преко суда у Београду, у сарадњи са својим правним заступницима, а сходно законским прописима, пре свега, Закону о јавном информисању и медијима, покрене поступак пред судом против одговорних у дневној новини „Блиц“ (које су основане 1996. године од стране групе пословних људи из Аустрије, а сада у власништву швајцарске медијске фирме Рингиер), као и у електронском издању тих новина.

Епископ аустријско-швајцарски, Г. Андреј има за циљ правоснажно обештећење због неправедно претрпљене повреде части и угледа, као и законску осуду и кажњавање виновника.

Објављени чланци у дневним новинама „Блиц“ су имали за циљ бескрупулозан напад на Цркву, како у слици, тако и у речи, при чему је посебно Епископ аустријско-швајцарски приказан као главни кривац и учесник у наводним криминалним радњама!

Све ово нема никакве везе са правим информисањем. Сама објављена фотографија приказује насмешеног Епископа, који тобоже врши криминалне радње у Епархији и, притом, се свима смеје у лице. Ово све са циљем да се Владика прикаже као преступник са позивом на линч: „Кривац – Епископ Андреј“!

Због овог нечасног и злонамерног текста са фотографијом од 13. маја 2016. године, Епископ Андреј је у сталној обавези да оповргава лажне наводе и непотребно се обраћа јавности о правом стању ствари, јер поједини чланови удаљених црквених општина у Епархији већ сумњају да Епископ, због утаје пореза и жудње за новцем, доводи Цркву на ниво секте и наноси јој велику штету.

Да би правда била задовољена, одговорна лица из поменуте новине требало би да сносе законске последице за овакво противправно поступање у информисању јавности, како би се убудуће ценило објективно писање, правилно преношење изговорене речи и поштовала част и достојанство сваке личности, а, уједно, спречила стигматизација и намерно ширење неистине. Поред тога, треба учинити све да се поменути чланци демантују и уместо њих објави истина, као и да се повуку заостали текстови на интернет страницама.

Због свих ових правних, моралних и личних грубих повреда права личности, Епископу и Епархији припада право на прописану законску заштиту.

Беч, Аустрија, 14. јул 2016. године


Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Нема коментара:

Постави коментар