11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 21. јул 2016.

Хиротонија изабраног Епископа диоклијског Кирила

Хиротонија изабраног Епископа диоклијског архимандрита мр Кирила Бојовића биће обављена у недјељу, 31. јула 2016. године, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Свету архијерејску Литургију служиће Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј са више архијереја отачаствене Цркве са почетком у 8 часова. Чин наречења ће се обавити у суботу, 30. јула 2016. године, такође у храму Христовог Васкрсења са почетком у 19 часова.

Архимандрит Кирил Бојовић - биографија

Кирил (у свијету Милан) Бојовић се родио 4. фебруара 1969. године у Подгорици, од православних родитеља Радула и Зорке (рођене Јовановић), као пето по реду дијете.

Осмогодишњу и средњу школу (гимназију „Петар И Петровић Његош“) завршио је у Даниловграду са дипломом Луче првог степена. Средњу школу је завршио 1987. године, и исте године је отишао на одслужење војног рока у српском (западном) Карловцу.

По повратку из армије (1988) уписао се на Природно-математички факултет у Подгорици, који је завршио у предвиђеном року (4 године) са средњом оцјеном 9,68. Дипломски рад је одбранио 1992. год. Од 1993. до 2000. године је радио као асистент на Природно-математичком факултету у Подгорици.

Године 1993. уписао је постдипломске студије на Природно-математичком факултету Универзитета у Београду на групи „Диференцијална геометрија и топологија“. Магистарски рад на тему „Групе холономија и комплексне повезаности“ је одбранио 17. јула 1996. године, код професора др Неде Бокан.

У том је периоду био и дугогодишњи члан Црквеног одбора Црквене општине подгоричке.

У периоду од 1. фебруара 1998. до 1. фебруара 1999. био је на специјализацији на универзитету „Ломоносов“ – МГУ, у Москви.

Крајем 2000. године добровољно је дао оставку на посао на факултету у Подгорици и, по благослову Високопреосвећеног Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, постао је искушеник Цетињског манастира.

Уочи празника Петровдана на празничном бденију (11. јул увече) 2004. године владика Амфилохије га је постригао у монаштво са именом Кирил (по Светом Кирилу Словенском). Те исте године на Божић, рукоположен је у чин јерођакона, такође од стране митрополита Амфилохија.

По благослову истог архијереја уписује Московску православну духовну академију 2005. године.

21. маја 2006. године владика Амфилохије га је рукоположио у чин јеромонаха. Исте године (јун-јул), по благослову митрополита Амфилохија, бива у пратњи Деснице Светог Јована Крститеља, која је више од 40 дана путовала по градовима Русије, Украјине и Бјелорусије.

2008. г. дипломирао је на Московској духовној академији: 4. јуна 2008. одбранио је кандидатску дисертацију на МПДА на тему „Митрополит Петар ИИ Петровић Његош као хришћански философ“. За кандидатски рад је добио прву награду у генерацији – награду свештеномученика Илариона архиепископа Верејског И степена. Истовремено је и ванредно завршио Московску духовну семинарију (која траје 5 година).

Од 1. јануара 2009. године, по одлуци Светог Архијерејског Синода СПЦ (број 1765, од 16. дец. 2008) постављен је за васпитача Богословије Светог Петра Цетињског на Цетињу. Исте године, по одлуци Светог Архијерејског Синода СПЦ, постављен је и за професора Богословије Светог Петра Цетињског, гдје предаје Свето Писмо Новога Завјета.

Од Петровдана 2008. г. обавља и послушање главног уредника часописа „Светигора“ Митрополије црногорско-приморске. Од 2008. г. такође обавља и дужност координатора наставе вјеронауке у Митрополији црногорско-приморској.

3. јануара (на Оце) 2010. године Митрополит Амфилохије га је рукопроизвео у чин протосинђела.

По благослову митрополита Амфилохија одлучује да продужи школовање на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, гдје му је нострификована (призната) диплома кандидата богословља, коју је стекао на Московској духовној академији; чиме је стекао услове за пријаву докторске дисертације на Православном богословском факултету Универзитета у Београду (одлука број: 06-613-2861/3-10 од 16. 9. 2010). Наставно вијеће Православном богословском факултету Универзитета у Београду му је одобрило пријаву теме докторске дисертације са називом „Еклисиологија Светог Филарета Московског“, код ментора Преосвећеног Епископа крушевачког г. Давида (Перовића).

Одлично познаје руски и црквенословенски, шпански добро, а служи се енглеским, старогрчким и латинским језиком.

30. јуна 2013. на празник Свих Светих приликом освећења крипте Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици Митрополит Амфилохије га је рукопроизвео у чин архимандрита.

Одлуком Епископа-администратора Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија Ебр. 125 од 15. децембра 2014. године, постављен је за архијерејског замјеника у Епархији буеносаиреској и јужноцентралноамеричкој Српске Православне Цркве.

По националности је Србин, држављанин је Црне Горе.

Нема коментара:

Постави коментар