11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 7. јун 2016.

Животопис Његовог Преосвештенства новоизабраног Епископа канадског Господина Митрофана (Кодића)

Његово Преосвештенство Епископ источноамерички доктор Митрофан (Кодић) је рођен 1951. године у селу Љуша, Шипово, Босна. Основну школу завршио је 1966. године, а богословију у манастиру Крка 1971. године.

Замонашен је уочи Ваведења 1970. године, а на Ваведење рукоположен је у чин јерођакона од блаженопочившег епископа Стефана (Боце). Завршио је Богословски факултет у Букурешту 1975. године. Рукоположен је у чин јеромонаха 1974. године. По завршетку студија, почетком 1977. године постављен је за суплента Богословије Св. Три Јерарха у манастиру Крки. Положио је професорски испит 1979. године. 

Постављен је за в. д. ректора богословије 1980. и за ректора 1987. Изабран је за викарног Епископа топличког 1987. године и постављен за помоћника администратору Епархије средњозападноамеричке епископу др Сави. За администратора Епархије средњозападноамеричке изабран је 1988. године, на којој дужности остаје до 1991. када је изабран и постављен за епископа Епархије источноамеричке.
Епископ Митрофан је 1997. године на Богословском факултету СПЦ у Београду одбранио докторску дисертацију на тему: ''Тајна Христова према посланицама Ефесцима, Филипљанима и Колошанима Светога Апостола Павла''.

Поред поменутe докторскe дисертацијe Епископ Митрофан објавио је многе богословске текстове. Са румунског језика је превео од проф. Димитрија Станилоја ''Духовност и Заједница у Православној Литургији'', у три тома ''Православна Догматика'', ''Бесмртни Лик Божији'', ''Православно морално богословље''. Такође, са румунског је превео ''Румунски Патерик I и II" и ''Речник православне теологије'' од jеромонаха Јоаникија Балан. А његова књига ''Учење Апостола Павла о Цркви'', објављена 1991. године у Чикагу, преведена је на енглески језик.

       На овогодишњем редовном мајском заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве изабран је за Епископа Богом чуване Епархије канадске.

Извор: СПЦ

Нема коментара:

Постави коментар